Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/Promo

Povodom odluke rukovodstva Radio televizije Srbije da zbog serijskih i komercijalnih sadržaja posle 55 godina i skoro 300 snimljenih pozorišnih predstava ukine čuvenu emisiju TV teatar, reagovao je i Novica Antić, direktor Ateljea 212.

– Atelje 212, kao i ostala pozorišta, svake godine zaključuju ugovor sa RTS-om po kome ta medijska kuća snima predstave i kasnije ih emituje, a teatri zauzvrat dobijaju minute za reklame svojih komada na kanalima ovog javnog radiodifuznog servisa. Ovom odlukom uprave RTS-a gubimo i tu retku priliku da reklamiramo naše predstave. Verovatno je profitabilnije reklamirati piva, travarice, kladionice, tu je novac oko koga se sve očligledno vrti… – komentariše Antić za Nova.rs.

On upozorava da je mnogo veća šteta brisanje sećanja, brisanje svedočanstava o velikim predstavama, glumcima, rediteljima.

–  Brisanje ostataka kulture koji još uvek odolevaju navali komercijalnih, ispraznih, vulgarnih sadržaja i programa kojima smo zasuti. Ti programi možda zarađuju novac ali će pasti u zaborav čim budu emitovani, nikakva ih trajna snimanja neće spasiti od toga. A pozorište će izdržati i ovaj udarac, nezaslužen i ničim izazvan.

Podsećamo da je i ministarka kulture Maja Gojković u pismu koje je uputila rukovodstvu RTS-a i njegovom Upravnom odboru, apelovala da se ova odluka preispita jer je pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava važan materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti. I članovi UO RTS Predrag Azdejković i Muharem Bazdulj kao i Branislav Klanšček, predsednik ovog tela, bili su zatečeni odlukom da se pozorišne predstave više ne snimaju jer, kako su rekli za naš portal, UO je odobrio 30 hiljada evra za ovaj program u tekućoj godini, što je za 10 hiljada više nego za 2022. Zbog toga su se obratili Programskom savetu koji je zaključio da treba da se nastavi s tradicijom TV teatra. Čeka se konačan ishod.

Bonus video: Predstava „64“ – Aplauz na Marulićevim danima u Splitu za ansambl Atelje 212 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar