Foto:Medija centar Beograd; TV Teatar printscreen RTS; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Posle 55 godina i gotovo 300 snimljenih predstava rukovodstvo Radio televije Srbije odlučilo je da zarad serijskih i komercijalnih sadržaja ukine svojevrsnu kulturnu instituciju - TV teatar. Čelni ljudi RTS-a, uprkos tome što su budžetom za 2023. godinu predviđena sredstva za snimanje pozorišnih predstava, rešili su da ih preusmere na isplativije sadržaje. Koga briga za teatar…

Proteklih decenija kamere RTS-a ovekovečile su za sva vremena bisere naše teatarske umetnosti, jedine efemerne. Jer, jedna predstava je samo tog trena i nikad više. Ali, zahvaljujući TV teatru generacije i generacije su mogle da vide neke od najznačajnijih komada u istoriji našeg pozorišta u kojima su igrali i režirali ih velikani naše teatarske umetnosti. Među njima su: „Jegor Buličov“, „Prljave ruke“, „Otkriće“, „Ifigenija na Tauridi“, „Arsenik i stare čipke“, „Vasa Železnova“, „Odbrana Sokratova i smrt“, „Hamlet u podrumu“, „Omer i Merima“, „Kralj Lir“, „Ožalošćena porodica“, „Marija Stjuart“, „Čudo u Šarganu“, „Profesionalac“, „Buba u uhu“…

Milan Lane Gutović
Milan Lane Gutović u predstavi Buba u uhu Foto: Jugoslovensko dramsko pozoriste

Ali, ispostavilo se da, kada su 26. decembra 2022. kamere RTS-a otišle u Narodno pozorište da snime komad „Carstvo mraka“, bilo je to poslednji put…

– Za sada nemamo u planu snimanje novih predstava – objasnio je za „Novosti“ Marko Novaković, odgovorni urednik Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, dodavši da im je u fokusu kvalitetan serijski program s obzirom da „okuplja najveći broj gledalaca što je veoma važan segment funkcionisanja RTS poslednjih godina“.

Odluka da se prestane s „nekomercijalnom praksom“ došla je do ministarke kulture Maje Gojković koja je reagovala poslavši pismo rukovodstvu RTS-a, ali i Upravnom odboru, u kojem je apelovala da se ista preispita:

– Pozorišna građa koja se na ovaj način čuva od zaborava, važan je materijal i za naučni i istraživački rad u oblasti istorije pozorišne umetnosti – navela je, između ostalog, Maja Gojković.

S obzirom da je pismo stiglo do Upravnog odbora, predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček podseća za Nova.rs da kao čelni čovek ovog tela nema pravo da se meša u uređivačku politiku, zbog čega je pismo ministarke kulture prosledio Programskom savetu RTS-a i zatražio njihovo mišljenje.

– Mi smo na sednici 29. decembra 2022. usvojili finansijski plan po kojem je za TV teatar, odnosno snimanje pozorišnih predstava namenjeno 30.000 evra. Želeo sam da sačekam odluku Programskog saveta, i da zvanično odgovorim ministarki kulture Maji Gojković koja je uputila pismo direktoru RTS-a ali i predsedniku UO RTS-a. Volim da sve bude u skladu sa statutom RTS-a, a dok Upravni odbor nema pravo da se meša u uređivačku politiku, ima pravo da traži mišljenje Programskog saveta – kaže Klanšček.

I na jučerašnjoj elektronskoj sednici Programskog saveta debatovalo se o ovom pismu ministarke i stigla je ovakva „presuda“:

Preporučuje se UO RTS-a da zajedno sa generalnim direktorom u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima obezbedi neophodna sredstva i proizvodno-tehničke kapacitete za realizaciju snimanja pozorišnih predstava koje su od značaja za ostvarivanje opšteg interesa građana Srbije u oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva, kao obavezu propisanu Zakonom o javnim medijskim servisima, članovi 7. i 8. Programski savet smatra da će se snimanjem pozorišnih predstava obezbediti čuvanje televizijskih zapisa u oblasti pozorišne umetnosti, kao deo kulturnog nasleđa od nacionalnog interesa. Programski savet je zaključio da snimci pozorišnih predstava imaju kulturološki značaj za istoriju pozorišta i televizije i da će služiti mnogim generacijama studenata kao nastavna građa u izučavanju pozorišne umetnosti“.

Branko Klanšček Foto: Milan Maricic/ATAImages

I s obzirom na stav Programskog saveta, ovaj dopis Klanšček je danas, uz svoj odgovor, uputio ministarki kulture:

– Pošto Progamski savet nalaže da se nađu sredstva, navodim u pismu da smo na 11. redovnoj sednici Upravnog odbora, koja je održana 29. decembra 2022, izdvojili sredstva za snimanje pozorišnih predstava u visini od 30.000 evra – objašnjava nam predsednik UO RTS-a.

Upitan da li je rukovodstvo RTS-a u obavezi da dela u skladu sa odobrenim finansijskim planom, Klanšček kaže da su odstupanja i pomeranja moguća:

– Za ovu godinu izveštaj ću dobiti tek iduće godine, negde u junu. Tek tada ću videti šta se desilo s tim sredstvima. Ali, mi smo ta sredstva izdvojili. Da je sada septembar ili oktobar, mogao bih da shvatim da nema para, pa se s jedne kace premešta u drugu, ali da već u februaru preusmeravate novac za drugu namenu, u najmanju ruku, je neprimereno. Ni meni nije jasno ko je doneo odluku da se predstave više neće snimati. Skandalozno je da ne snimate pozorišne predstave posle više od 50 godina – zaključak je Branislava Klanščeka.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju novina „Nova“

Bonus video: Pitajte Đuru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare