Foto: Shutterstock

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) izražava nezadovoljstvo zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata Otkupa knjiga iz 2022. godine za javne biblioteke, zbog kršenja procedure u kojoj je otkup sproveden i zbog neprihvatljivih rezultata otkupa, dok Ministarstvo kulture odbacuje tvrdnje smatrajući da je u pitanju politički aktivizam.

UPIS smatra da posledice zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata Otkupa trpe i biblioteke i izdavači, a najpre čitaoci koji koriste usluge javnih biblioteka i do kojih knjige stižu sa zakašnjenjem od godinu dana.

„Protestujemo zbog toga što je Ministarstvo kulture promenilo model otkupa usred procedure otkupa. Iako je UPIS, samostalno ili zajedno s drugim izdavačima i njihovim asocijacijama, u proteklom periodu a poslednji put početkom ove godine na sastanku u Narodnoj biblioteci Srbije, zahtevalo da se unapredi postojeći model Otkupa knjiga“, kaže se u saopštenju.

UPIS dodaje da, poput drugih konkursa Ministarstva kulture, ni na Konkursu za Otkup knjiga ne mogu da učestvuju javne ustanove.

„Pažljiva analiza rezultata otkupa pokazuje zabrinjavajuću sliku stanja stvari. Ogroman broj knjiga koje su preporučene za otkup predstavljaju ponovljena izdanja koja već odavno, u različitim izdanjima, postoje u javnim bibliotekama“.

Kada se pogledaju posebno preporučene knjige (knjige sa zvezdicama), očigledno je, kažu u UPIS-u, da su na otkupu favorizovani izdavači po geografskom i političkom ključu, što je u potpunosti neprihvatljivo i ugrožava smisao kulture.

„Vojvodina kao region je po izdavackom i autorskom prisustvu u kolicini preporuka nedvosmisleno u privilegovanom polozaju u odnosu na druge delove Srbije. Startne pozicije određenog broja učesnika na tržištu time su a priori uzurpirane, a određeni učesnici su su postavljeni u privilegovan položaj“, dodaje se.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije naglašava da su na ovom otkupu „posebno rđavo prošle knjige iz političke teorije i kritičke istoriografije, kao i knjige savremene domaće književnosti“.

„Na osnovu rezultata otkupa potpuno je vidljivo da su oni koji su donosili odluke, počev od Komisije pa do velikog broja biblioteka, potpuno ignorisali mišljenje stručne javnosti i naučne i književne kritike“, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture odbacuje tvrdnje Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) izrečene u njihovom saopštenju za javnost, smatrajući da one „nisu plod realnog sagledavanja konkursne procedure i rezultata konkursa, već pokušaj političkog aktivizma udruženja koje okuplja manji broj izdavačkih kuća od više od 200 trenutno aktivnih u našoj zemlji“.

„Ne sporeći pravo bilo kog učesnika na konkursima Ministarstva da bude nezadovoljan rezultatima i da o tome javno govori, simptomatično je da određena udruženja gotovo po pravilu iznose neargumentovane konstrukcije i paušalne (pr)ocene rada konkursnih komisija i samog Ministarstva“, ističu u Ministarstvu kulture.

Ne stoji ni konstatacija UPIS-a, dodaju iz Ministarstva, da „ogroman broj knjiga koje su preporučene za otkup predstavlja ponovljena izdanja koja već odavno, u različitim izdanjima, postoje u javnim bibliotekama“.

„Kada je reč o naslovima odabranim za obavezni otkup za svaku biblioteku, Komisija se rukovodila kriterijumom da je neophodno dati prednost prvim izdanjima. Postoje slučajevi da se jedan isti naslov može pojaviti sa različitim prevodom, drugačijom likovno-grafičkom opremom ili – što je čest primer sa izdanjima lektire – delo može biti priređeno sa novim književno-naučnim aparatom. Činjenica je i da prilikom izbora naslova sa liste koju je formirala stručna komisija, biblioteke često biraju ponovljena izdanja, radi popune svojih fondova ili zato što imaju potrebu za ovim izdanjima.“

U Ministarstvu još kažu da je „više nego sporna teza UPIS-a da su na otkupu favorizovani izdavači po geografskom i političkom ključu i da je Vojvodina kao region nedvosmisleno u privilegovanom položaju u odnosu na druge.

„Od 191. izdavača od kojih će se otkupljivati dela, njih 31 ima sedište na teritoriji AP Vojvodine, što je 16,23 odsto. Od 96.042.640,21 dinara koliko je ove godine opredeljeno za otkup, za izdavače sa teritorije AP Vojvodine izdvojeno je 23.484.480 dinara odnosno 24,4 procenta od ukupnog iznosa sredstava“, ističu iz Ministarstva kulture.

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije čine: Arhipelag, Geopoetika, Clio, Gradac, Akademska knjiga, Heliks i drugi.

Bonus video: Vladislav Bajac: Važno je da na Sajam knjiga dođu predstavnici vlasti, ali ne zbog slikanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar