Foto:promo

Prva u nizu izložbi koje će se odviti u umetničkom prostoru U10, nosi naziv Under your gaze, i ona preispituje sistem vrednosti u kome muškarac nosi aktivnu ulogu promišljenog posmatrača, dok je žena predmet muške požude. Otvaranje izložbe biće 12. jula u 20 časova, izložba će trajati do 28. jula.

Autori izložbe su umetnici: Alma Gačanin, Anastasija Pavić, Đurđina Samardžić, Maja Halilović, Bojana Branković, Kemil Bekteši, Maja Simišić. Kustoškinja je Jovana Trifuljesko.

Koliko god žena bila snažna, nezavisna, gruba, nežna, osećajna, ona služi isključivo kao stavka koja će pokrenuti muškarca da nešto shvati o sebi. Šta pokreće nju?

Iako je termin male gaze-a, na kome je osnovna ideja izložbe bazirana, prvobitno bio vezan za film, u savremenom dobu postaje sve prisutniji u javnom diskursu i feminističkoj teoriji, kaže se u saopštenju.

Komodifikacija ženske seksualnosti nije nova pojava, od naših praistorijskih predaka do porno zvezda, žensko telo je uvek služilo muškom pogledu.

Ona postoji samo kao nosilac materice koju treba ispuniti.

U savremenom internet svetu sve su prisutniji trendovi poput onog, većini korisnika te mreže verovatno poznatog, tik tok trenda sa parolom “How I stopped dressing for the male gaze”. Koncept muškog pogleda probio je sve barijere i ušao u mejnstrim, ali šta on predstavlja? I da li
uopšte postoji način da ga se klonimo?

Margaret Atvud je u jednom intervjuu rekla „Muškarci me često pitaju zašto su ženski likovi u mojim romanima toliko paranoični. Ja to ne bih nazvala paranojom, već prepoznavanjem svog položaja u svetu.”

Od 12. jula do 2. oktobra u Umetničkom prostoru U10 odigraće se novi projekat za podršku mladoj savremenoj umetničkoj sceni. U pitanju je inicijativa koja nosi naziv Podijum, i koju će ove godine voditi pet istoričara umetnosti: Jovana Trifuljesko, Nevena Bogojević, Kristina Armuš, Bojana Jovanović i Stefan Ralević.

Bonus video: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar