Wolfgang Petersen Foto:Publicity Still / United Archives / Profimedia

Volfgang Petersen, nemački reditelj koji je režirao filmove poput "Podmornica" (Das Boot), "Air Force One", "Na vatrenoj liniji" i "Oluja svih oluja", umro je u 81. godini.

Petersen je bio vrlo cenjen u Kaliforniji u kojoj je živeo, kao i svojoj domovini, radeći sa zvezdama poput Klinta Istvuda, Dastina Hofmana, Harisona Forda, Džordža Klunija, Breda Pita, Rene Ruso i Glen Klos tokom svoje decenijama duge karijere.

Epska filmska priča „Podmornica“ o posadi nemačke podmornice tokom Drugog svetskog rata, s Juergenom Prochnowom i Herbertom Groenemeyerom u glavnim ulogama, nominovana je za šest Oskara te je otvorila Petersonu put u Holivud.

Peterson, tada u ranim 40-ima, nominovan je za režiju i adaptaciju scenarija, a film je nominovan i za kameru, montažu, zvuk i montažu zvuka. Naposletku je „Gandhi“, kojeg je režirao Britanac Ričard Atenboro bio veliki dobitnik Oskara.

„Podmornica“ je tada ostala po strani, ali je to za Petersona bio početak velike holivudske karijere. Veliki hit bila je i „Beskrajna priča“, nakon koje je usledio naučnofantastični film „Neprijateljski rudnik“.

Politički triler „Na vatrenoj liniji“ s Klintom Istvudom kao tajnim agentom bio je veliki hit 1993. godine. Tokom narednog perioda uspesi su nastavili ubrzano da se nižu: „Izvan kontrole“ s Dastinom Hofmanom, „Air Force One“ s Harisonom Fordom, „Oluja svih oluja“ s Klunijem i „Troja“ s Bredom Pitom.

Petersen se sa suprugom Marijom smjestio u Los Angelesu 1987. godine.

Bonus video: Filmski štreber koji je opsednut sedmom umetnošću

Komentari

Svi komentari (0)