Rustam Ibragimbekov Foto:Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Čuveni azerbejdžansko-ruski scenarista Rustam Ibragimbekov preminuo je preksinoć u 84. godini, preneli su svetski mediji.

Scenarista, reditelj i producent, koji je napisao filmske klasike kakvi su „Varljivo sunce“ ili „Belo sunce pustinje“, umro je u Moskvi u petak uveče, javio je „Dedlajn„.

Rođen 5. februara 1939. godine u azerbejdžanskom gradu Bakuu, Rustam Ibragimbekov je tokom višedecenijske karijere potpisao scenarija za više od 50 filmova, a najplodniju saradnju imao je sa ruskim glumcem i rediteljem Nikitom Mihalkovim.

Među filmskim naslovima koje je potpisao Ibragimbekov su „Urga“, „Čuvaj me, moj talisman“, „Sibirski berberin“, „Istok-zapad“…

Proslavio se kao koscenarista jednog od najpopularnijih ostvarenja u istoriji sovjetske kinematografije – „Belo sunce pustinje“.

Film Vladimira Mutila iz 1970. godine bio je tada zamišljen kao „sovjetski odgovor na popularni žanr vesterna“.

Najveći uspeh doživeo je kao koscenarista filma „Varljivo sunce“ u kojem je igrao, a i režirao ga Nikita Mihalkov. Ovo ostvarenje iz 1994. godine donosi priču o mučnoj atmosferi za vreme Staljinovih čistki, a sve počinje 1936. kada Sergeja Kotova, ostarelog pukovnika sovjetske armije, koga igra Mihalkov, posećuje agent političke policije…

Ovo ostvarenje osvojilo je Gran-pri na Kanskom festivalu, kao i Oskara za najbolji strani film.

Osim kao scenarista, Ibragimbekov je radio i kao reditelj i producent, potpisavši ostvarenja „Aila“, „Telefon doveriya“, „A Trap for the Ghost“, a bio je i dramski pisac. Mnogi njegovi komadi izvođeni su u pozorištima širom Rusije, a 2001. osnovao je Teatar Ibrus.

Bio je član Evropske filmske akademije, kao i Američke akademije za filmsku umetnost. Poneo je najznačajnija priznanja u Azerbejdžanu i Rusiji, između ostalog i Istaknutog umetnika Ruske federacije. Pre nekoliko godina odrekao se najvišeg francuskog priznanja – Ordena umetnosti i književnosti, kao čin protesta zbog toga što francusko zakonodavstvo nije događaje u Jermeniji 1915. godine proglasilo genocidom.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar