Foto: Gonzales Photo/Thomas Rasmussen / imago stock&people / Profimedia

Dejvid Džud Džolikur, poznatiji kao Trugoy the Dove, jedan od osnivača slavnog hip hop benda De La Soul, preminuo je noćas u 54. godini.

Vest o smrti slavnog repera potvrdio je za američke medije Dejvidov predstavnik za štampu Toni Ferguson, s tim što nije precizirao uzrok smrti, prenela je agencija AP.

Foto: Gonzales Photo/Lasse Lagoni / imago stock&people / Profimedia

Poslednjih godina Dejvid Džud Džolikur je patio od velikih problema sa srcem. Prošle nedelje, kada je bendu na ceremoniji dodele Gremi nagrada odata počast, jedino je Dejvid bio odsutan.

Džolikur je rođen u Bruklinu 1968. godine, ali odrastao je na Long Ajlendu gde je upoznao Vinsenta Mejsona, poznatijeg po pseudonimu Pasemaster Mase i Kelvina Merasera, koji je uzeo alijas Posdnuos. I trojica drugara rešili su da oforme rep grupu. Specifične pseudonime s namerom su smislili. Primera radi Dejvidov – Trugoy zapravo je reč jogurt unazad.

Debi album sastava De La Soul „3 Feet High and Rising“, koji je producirao Prins Pol, objavljen je 1989. godine i odmah je obasut hvalospevima kritike. Pogotovo zbog daleko pozitivnijeg pogleda na svet koji su ponudili, nego što je to bio slučaj s pločama hip hop sastava N.W.A – „Straight Outta Compton“ i Pablik enemija – „It Takes a Nation of Millions“ koje su izašle samo nekoliko meseci ranije.

I dok su u svojim pesmama semplovali sve i svašta – od Džonija Keša, preko Stili Dena, do Hall & Oates, upravo je pojava sastava De La Soul označila početak alternativnijeg hip hopa. Kada je objavljen njihov album prvenac kritičar „Rolingstouna“ Majkl Azerad nazvao ga je prvom „psihodeličnom hip hop pločom“. Bilo je i onih koji su De La Soul prozvali „hipi grupom“, s čim se članovi benda nikako nisu slagali.

Upravo debi album benda s Long Ajlenda još 2010. godine uvršćen je u nacionalni registar Kongresne biblioteke kao album od istorijske važnosti.

– Bilo je to hip hop remek-delo za doba u kojem je objavljen. Mislim da je u to specifično doba otvorio svima um i dušu da vide neke druge stvari. Mislim da je nevinost koju smo tada imali bila baš kul. Nismo semplovali Džejmsa Brauna, već Liberačija. I bilo je šokantno što je to bio Liberači. Nisam siguran da bi isti efekat tako nešto imaloi danas – govorio je pokojni hip hop muzičar za Bilbord.

Usledio je dve godine kasnije album „De La Soul Is Dead“, koji je bio daleko mračniji i podelio je muzičke kritičare, a 1996. i ploča „Stakes is High“.

Tokom karijere De La Soul su objavili osam albuma, a u martu je trebalo da se njihovo debi izdanje po prvi put nađe na svim striming platformama, posle duge bitke koje su članovi benda vodili sa svojim prvim izdavačem, kućom – Tommy Boy Records.

Mislite da posedujete svoju muziku, ali ispostavlja se drugačije. Potrebni su ti saradnici, potrebna ti je pomoć… Naučili smo veliku lekciju – govorio je Džolikurr.

De La Soul bili su tokom karijere nominovani za šest Gremi nagrada a osvojili su jednu za hit koji su uradili s bendom Gorilaz – „Feel Good Inc“. 

Iako se zvanično nikada nisu rastali, tokom pandemije koronavirusa bilo je priča da će svaki od njih objaviti solo albume.

– Podržavamo jedni druge kad su ideje u pitanju, ali mislim da se magija desi samo kad smo nas trojica zajedno. Ali, teško je opstati zajedno. Moraš da se boriš. Nekad je posredi novac, ali mislim da se često nismo slagali jer nismo bili iskreni jedni prema drugima. Budite iskreni, idite dalje, jer dobar je osećaj nastavljati. Vredi boriti se za tim!

Bonus video: Glas, dirka, bas 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar