Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Jedan od najvećih kantautora u istoriji popularne kulture Bart Bakarak preminuo je u 94. godini.

Američki pijanista, kompozitor i muzički producent umro je u svom domu u Los Anđelesu, preneo je „Vašington post„.

Bart Bakarak rođen je u Kanzas Sitiju, u Misuriju 1928. godine, a odrastao je u Njujorku, gde se zarazio džezom, odlazivši u tamošnje klubove i slušajući Dizija Gilespija i Kaunta Bejzija.

Bakarak je ušao u istoriju muzike kao autor niza velikih pop hitova koje je iznedrio iz sebe od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Najčešće je na čuvenim kompozicijama sarađivao s tekstopiscom Halom Dejvidom.

Najveći deo kompozicija namenio je pevačici Dion Vorvik. A nakon uspeha s njom sarađivao je sa Dasti Springfild, Bobijem Džentrijem, Džeki Dešenon…

Bakarakovu kompoziciju „I Say a Little Prayer“ pevala je Areta Frenklin, „What’s New Pussycat?“ izvodio je Tom Džons, baladu „The Look of Love“ Dasti Springfild, a za numeru „Raindrops Keep Falling on My Head“, iz filma „Buč Kesidi i Sandens Kid“ dobio je Oskara i Gremi nagradu.

Zabeležio je više od 70 hitova na Bilbordovoj top i 52 na listi u Velikoj Britaniji.

Bakarak je četiri puta bio u braku – s glumicama Polom Stjuart i Endži Dikinson, sa kojom je imao kćerku Niki; s tekstopiscem Karol Bejer Sejger i Džejn Hansen sa kojom je dobio dvoje dece.

Bakarak je dobio brojna priznanja za života, a pojavio se i kao lik u jednoj od epizoda popularnog stripa Alan Ford.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar