Clarence Gilyard Jr Foto:Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Američki glumac Klarens Giljard mlađi, zvezda filmova "Umri muški" i "Top gan", preminuo je u 66. godini.

Glumac koji je odavnio okrenuo leđa Holivudu, kako bi se posvetio profesuri, dugo je bio bolestan, preneli su američki mediji.

Međutim, detalji bolesti odn koje je Klarens Giljard mlađi preminuo u 66. godini, nisu objavljeni, preneo je „Indipendent„.

Nekadašnja holivudska zvezda, poznata po hit naslovima kakvi su „Umri muški“ i „Top gan“, ali i seriji „Voker, teksaški rendžer“, dugo je radio kao profesor filmske i pozorišne umetnosti na Univerzitetu Nevada, na Umetničkom koledžu.

Profesor Giljard je bio svetionik svetlosti i snage. Kad god smo ga pitali kako je, on bi veselo govorio kako je blagosloven. Ali, mi smo zaista ti koji smo bili blagosloveni da mu budemo kolege i učenici toliko godina. Volimo vas i nedostajaćete nam profesore“, saopštio je Univerzitet u kojem je proveo toliko godine.

Clarence Gilyard Jr Foto:LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumac, rođen u Vašingtonu, pre nego što je zaigrao na filmu, oprobao se najpre na televiziji. Ali, zanimljivo je da je najpre hteo da bude pilot i godinu dana proveo je na Vazduhoplovnoj akademiji, da bi potom upisao studije glume. Debi na velikom platnu imao je u hit filmu „Top gan“ s Tomom Kruzom 1986. godine.

U još jednom blokbaster naslovu „Umri muški“ samo koju godinu kasnije igrao je uz Brusa Vilisa.

Igrao je i u seriji „Metlok“, a jedna od uloga koja mu je obeležila glumačku karijeru bila je ona u seriji „Voker, teksaški rendžer“, uz Čaka Norisa. Igrao je u gotovo 200 epizoda ove serije koja je posle deset sezona prestala da se emituje tek 2001. godine.

No, pet godina kasnije okrenuo je leđa Holivudu i pridružio se Odseku za pozorište na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu. Osim kao profesor, radio je i kao producent i reditelj.

Bonus video: Volt Dizni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar