Dejvid Robak
Dejvid Robak , printscreen Youtube/Caterina Esposito

Dejvid Robak, producent, gitarista i klavijaturista, suosnivač benda "Mazzy Star", preminuo je u utorak 25. februara u 62. godini, preneo je "BBC". Uzrok smrti još nije poznat.

Robak je zajedno sa Houp Sandoval 1989. osnovao alternativni rok bend „Mazzy Star“ u Santa Moniki. Njih dvoje zajedno su pisali, komponovali i producirali sve pesme benda, uključujući i „Fade Into You“, „Flowers In December“ i „Into Dust“. Bili su poznati po eteričnoj mešavini psihodelije, snenog popa i onoga što je jedan kritičar nazvao „baršunastim bluzom“.
Tri albuma koje su objavili devedesetih bili su, prenosi BBC, lagana i atmosferična, a iako su muzičari nerado nastupalu uživo, stekli su bazu strastvenih obožavalaca.
Njihov najveći hit bila je numera „Fade Into You“, što im je drugi album „So Tonight That I Might See“ (1993), dovelo do platinastog tiraža. Ovu pesmu nedavno su ponovo otkrili fanovi Tejlor Svift, pošto su primetili da je uticala na njen singl „Lover“.

Nakon ovog albuma snimili su „Among My Swan“ (1996), sa nešto akustičnijim prizvukom, a onda nestali na narednih 17 godina.
„Mislim da zapravo nismo bili raspoloženi da objavljujemo muziku. Sve vreme smo komponovali i snimali, samo nismo ništa javno puštali“, rekla je Sandoval „Gardijanu“ kada se bend ponovo pojavio 2013. sa novom pločom, „Seasons of Your Day“.
Tokom te pauze daleko od očiju javnosti, Robak je producirao pesme za Bet Orton i preselio se u Norvešku gde je, sa lokalnim muzičarima, pravio eksperimentalnu muziku za filmove i instalacije.
Posle 2013. „Mazzy Star“ je nastavio da objavljuje muziku. Poslednji album, „Still“, izdat je 2018. nakon tri večernja nastupa u Sidnejskoj operi.
Pre nego što je osnovao „Mazzy Star“, Robak je imao drugi bend, „Unconscious“, sa bratom Stivenom i Suzanom Hofs, potonjom glavnom pevačicom grupe „Bangles“.

Robak je prethodno svirao i u bendovima „Rain Parade“ i „Opal“. Prvu grupu je napustio posle samo jednog albuma, navevši kao razlog osećaj sputanosti. Potom je, sredinom osamdesetih, osnovao „Opal“ sa basistkinjom Kendrom Smit. Kada je Smitova napustila bend usred turneje, gde su bili predgrupa za „The Jesus & Mary Chain“, Houp Sandoval je došla umesto nje. Robak i ona kasnije su osnovali „Mazzy Star“.
Za spoljašnji svet Robak je bio, najblaže rečeno, misteriozna figura. Mrzeo je da priča o sebi. Novinari koji su uspevali da ga privole na intervju kasnije bi uglavnom zažalili zbog toga. Jedan je iskustvo uporedio sa „gutanjem peska“.
Jedna stvar koju stidljivi, povučeni i sromni Robak sigurno nije očekivao, ocenjuje „Gardijan“, jeste da završi kao vrlo uticajna figura u mejnstrim popu 21. veka, pa i šire.
Koliko je bio značajan u modernoj muzici uopšte pokazuje reakcija Aleksis Kraus iz nojz rok dua „Sleigh Bells“. Ne znam šta bih radila da nije bilo „Fade Into You“, poručila je Aleksis.