Zarifa Ali Zade Foto: akademija.uns.ac.rs

Pijanistkinja i profesorka klavira Zarifa Ali-Zade preminula je u Beogradu, nakon duge i teške bolesti, saopštila je Akademija umetnosti u Novom Sadu.

Posvećenost i stručnost Zarife Ali-Zade, istaknute umetnice i redovne profesorke u radu sa studentima, kolegijalnost i etičnost kojim je doprinela radu katedre i institucije kao i kreativne i umetničke vrednosti koje je dostigla nikada neće biti zaboravljene, dodaje se u saopštenju Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Zarifa Ali-Zade, koja je više od tri decenije živela u Beogradu, diplomirala je na Državnom konzervatorijumu u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi. Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj….

Snimala je kompozicije za radio i televizijske stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. U Beogradu se nastanila 1989. godine. Kao solista je nastupala sa orkestom RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora izvodeći delo Duo simboliko Milane Stojadinović Milić. Sarađivala je sa muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen, Galina Bojko, Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić …

Na Međunarodnom takmičenju violinista Vjenjavski-Lipinski u Lublinu dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju. Učestvovala je na festivalima Bemus, Nomus, Nimus, Međunarodna tribina kompozitora i Grad teatar Budva.

Pre samo nekoliko mesecu, krajem marta s Markom Josifovskim održala je koncert u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, kada su na repertoaru bile Betovenove sonate za violinu i klavir.

Poslednjih godina bila je redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu, a takođe je bila predsednica Azerbejdžanskog kulturnog centra u Beogradu. Težila je, kako je isticala, da produbi saradnju između zemlje u kojoj je rođena i one u kojoj se nastanila:

– Pored tesnih političkih odnosa koji su uspostavljeni između naših zemalja, postoje i dobre perspektive za proširenje saradnje u oblasti kulture, razmene kulturnog nasleđa između naših naroda. Upravo kontakti iz oblasti kulture pomažu pri postavljanju mostova između naroda naših zemalja – govorila je Zarifa Ali-Zade, koja će biti sahranjena sutra, 27. avgusta na Novom bežanijskom groblju u subotu, a okupljanje ispred kapele predviđeno je za 11.15 sati.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar