Foto: RTS

Otvaranje izložbe "Hvatač oblaka" Radomira Кneževića održaće se danas u 19 časova u Galeriji RTS, saopštili su organizatori.

Nešto više od dve decenije Radomir Knežević je istrajan u ideji da svoj rad sa prućem privilegovano sačuva u transcendentnom miru, u sopstvenoj realnosti utemeljenoj na poretku arhaično izvorne manuelnosti, humanističke… Knežević koriguje energetske sile već strukturalno formiranog života prvobitne organske forme, konstruiše svoje oprostorene linearne oblike, uslovljene isključivo sopstvenim mentalnim asketizmom i apriorno ličnim ontološkim parametrima, istaknuto je u najavi.

Radomir Knežević (1957, Kikinda) diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je nastavio da se bavi profesurom. Radio je kao rukovodilac Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU, bio je član Saveta i Senata Univerziteta umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a, i Lade. Ostvario je četrdeset samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Izlagao u Parizu, Milanu, Tokiju, Nju Meksiku, Amsterdamu, Minhenu itd. Radovi mu se nalaze u muzejima, institucijama i privatnim kolekcijama. Izlagao crteže slike i instalacije. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

O delu i radu profesora Кneževića govoriće Čedomir Vasić, profesor emeritus Univerziteta umetnosti u Beogradu i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS, i Gordana Stanišić, istoričarka umetnosti. Na otvaranju izložbe čućemo dve numere džez pevača Sofije Кnežević i Eliota Masona.

Bonus video: Memorijalni muzej vajara Tome Rosandića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar