Sofija Knežević, Foto: Coville Heskey

Ovo je pesma koju sam oduvek želela da snimim, ali nikako nisam mogla da je uklopim u koncept albuma gde je pretežno moja muzika, kaže za Nova.rs Sofija Knežević u svetu džeza poznata kao Sofijazz, povodom novog singla koji je objavila pre svega nekoliko sati.

Reč je o džez standardu „Guess Who I Saw Today“, koji se retko izvodi, a sa kojim je želela da obeleži svoj 33. rođendan 2. aprila.

– Numera je izuzetno teška za izvođenje jer traži određenu zrelost i životno iskustvo da bi bila iskreno otpevana. I sa sobom mora da nosi i da prenese tu životnu sirovost i ranjivost. To je bio za mene veliki izazov još ranije kao devojci. Tako da sam na kraju odlučila da prestanem da čekam na savršenu priliku i da je snimim i objavim. Možda je postporođajna osetljivost čak bila ta emotivna situacija idealna za snimanje ovakve pesme – priča nam Sofija koja se nedavno porodila.

U pesmi „Guess Who I Saw Today“ prati je kolega na klaviru Addison Frei sa kojim sarađuje od 2013. kada su zajedno bili deo programa „Betty Carter Jazz Ahead“ za 15 mladih kompozitora iz cele Amerike.

Sofija Knežević je rođena Beograđanka sa adresom u Njujorku. Diplomirala je na Univerzitetu za muziku i dramske umetnosti u Gracu gde je primljena sa samo 16 godina. Dobitnica je mnogih nagrada i stipendija uključujući „Marianne Mendt Jazz Award“, „Tesla Nagradu“ za dostignuća u muzici, „Thailand International Jazz Voice“ takmičenje, Unesco stipendija za mlade talente. U Njujorku radi kao profesor pevanja. Svoj umetničku svestranost ostvarila je kao kompozitor za filmove, pozorišne predstave, muzejske umetničke događaje, a oprobala se i kao pisac iz ugla svoje struke i objavial je knjigu „Evolucija glasa – umetnost disanja“. Nastupala je sa mnogim velikanima današnjice među kojima su i David Murray, Jason Moran, Sheila Jordan, Jay Clayton, Terence Blanchard, Wynton Marsalis, Sherman Irby, Tim Hagans, Eli Degibri, James Moody, Christian McBride …

Objavila je svoj prvi album SOFIJAZZ, za koji je rekla da je autobiografski, a koji se našao u selekciji za Grammy nagradu. Na njemu su sving, bluz, brazilske melodije, moderan džez i dve naše kompozicije „Kiša pada” i „Sejdefu majka buđaše” uz koje je Sofija odrasla.

Foto: Colville Heskey

– Prošle godine smo dosta putovali, imali turneje, učestvovali na raznim festivalima i držali master class-ove širom sveta. Objavili „Sofijazz“ LP na vinilu, zatim novi album koji je sniman uživo u Njujorku – Sofijazz Live at The Bunker koji je osvojio i bio nominovan za sedam internacionalnih nagrada. I nakon toga dva singla – God Bless The Child i Come On Home. A između svega se rodila i moja devojčica Katarina – kazala nam je Sofija i otkrila da trenutno piše novu knjigu i muziku za sledeći album:

– U pripremi su zapravo dva albuma, od kojih je jedan brazilske muzike, na kome ću imati prilike da radim u septembru kada se Rosa Passos vrati u Njujork. A zavisno od logistike videćemo koji će od albuma prvi biti objavljen. Kako stignu deca, a sada ih imam dvoje, sina i ćerku, sve je manje vremena, i prosto čovek razume da su stvari koje ostavlja za sobom kao pečat jako bitne, što je za nas muzičare napisana i snimljena muzika.

Priznaje da ipak nije lako sa dvoje dece uskladiti sve obaveze, a posebno putovanja jer su i ona i suprug Elliot Mason muzičari.

– U nekom smislu je dosta lakše sa drugim detetom, ali i teze, jer sad već ne mogu da postignem da ih čuvam oboje i da radim – držim predavanja i snimam. Kad krenemo na putovanje, moramo da vodimo i nekog da ih čuva, što je stresno jer treba naći dadilju u državi u kojoj boravimo. Ali, neću da se žalim, nekako sve postižemo i zapravo sam jako ponosna na to. Da kucnem u drvo samo da se tako nastavi!

S obzirom na to da će od maja do septembra biti pretežno u Evropi, Sofija veruje da će između zakazanih nastupa jedan koncert održati i u Beograd.

Bonus video: Spoj folklora i džeza – Vlatko Stefanovski i Tanec

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar