Foto:Promo/nova festival

"Mislim da umetnost jedina ima političku moć, jedina ima revolucionarnu moć, jedina ima moć da oslobodi čovečanstvo od svih represija", govorio je nemački umetnik Jozef Bojs, a upravo ove njegove reči poslužile su kao lajtmotiv za jedan od izložbenih segmenata "Moć umetnosti/Art Power!" na predstojećem Nova festivalu.

Nova festival, posvećen savremenom strip stvaralaštvu, koji će biti održan od 5. do 15. oktobra u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, donosi izložbeni segment „Moć umetnosti/Art Power!“ kojim se ova manifestacija pridružuje desetinama kulturnih institucija i ustanova iz Evrope koje obeležavaju stogodišnjicu od rođenja Jozefa Bosa.

Ali, cilj je da se reaktuelizuju i preispitaju neke od Bojsovih fascinantnih ideja, kroz strip.

U okviru ovog segmenta svoje radove predstaviće 26 strip autora iz Srbije, regiona i Evrope: Aleksa Gajić, Bojan Mitrović, Bojan Zavišin, Darko Dacović, Darko Grkinić, Darko Macan, Filip Karan, Frances Lewtas, Igor Kordej, Ilija Jakovljević, Ivan Marušić, Ivana Armanini, Larisa Ackov, Lea Embeli, Lea Kralj Jager, Marina Veselinović, Mihaela Erceg, Milan Pavlović, Radovan Vukasović, Saša Stojanović, Sonja Gašperov, Srđa Dragović, Thierry Guitard, Uroš Maksimović, Valentina Briški, Vladan Nikolić. 

Foto:Promo/nova festival

Festival donosi i putujuću strip-izložbu „Svet u oblacima, Francuska – Srbija: veze kroz strip“, u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Cilj ove postavke jeste da kroz mini-istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na ovdašnju scenu.

Iz pera scenariste Pavla Zelića, glavnog urednika, i strip-autora Jane Adamović i Aleksandra Zografa, izašli su tekstovi koji uz obilnu vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe: Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba.

Svaki od segmenata izložbe prikazuje trendove i međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa kroz vreme. Raskošni dizajn izložbe, za koji je bila zadužena strip-autorka Žoana Markade-Mo, menja se u skladu sa epohom koju elementi izložbe predstavljaju. 

Foto:Promo/nova festival

Izložba „Svet u oblacima“ nastala je kako bi obilazila gradove u Srbiji i promovisala umetnost koja više od čitavog veka služi ne samo za razonodu, već i za iskazivanje ozbiljnih umetničkih i političkih poruka. 

Bonus video:

Život je lep, Roberto Benjini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar