Foto:Promo/Muzej afričke umetnosti

Afro festival održava se od 23. do 25. juna u Muzeju afričke umetnosti.

Više od dve decenije ova manifestacija okuplja muzejsku i najširu javnost kroz popularne i edukativne programe kojima se promoviše afrička umetnost i zaštita kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu za ljubitelje umetnosti – mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta.

Foto:Promo/Muzej afričke umetnosti

Kao rezultat uspešne međunarodne saradnje uspostavljene između Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Ministarstva kulture RS i samog Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala je Republika Kenija. Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport Kenije i Kulturni centar Kenije će svoje bogato kulturno nasleđe predstaviti bogatim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“. Nastupaće više od trideset muzičko-plesnih izvođača, uz prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Foto:Promo/Muzej afričke umetnosti

U petak 23. juna u 18 sati biće organizovano svečano otvaranje izložbe „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, autorke Aleksandre Gačić. Iste večeri, u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU nastupiće grupa Sounds of East Africa i NG Kids iz Burundija.

Drugog dana festivala, u subotu, 24. juna kapije Muzeja otvorene su od 10 do 18 časova. Pozivamo posetioce da istraže ponudu Afričkog bazara i posebnog prodajnog programa „Riznica Kenije“ u organizaciji naših počasnih gostiju: pregršt umetničkih, zanatskih i predmeta za svakodnevnu upotrebu i ukrasa za domaćinstvo, modnih kreacija i aksesoara. Tokom celog dana održavaju se kreativne radionice za decu i odrasle u organizaciji kustosa Muzeja, kao i bogat edukativni i promotivni program koji organizuju dva udruženja afričkih studenata u Beogradu „Svet u Srbiji“ (WSSSR) i SiVision.

Foto:Promo/Muzej afričke umetnosti

U subotu u 16 časova održaće se razgovor na temu „Kulturna diplomatija, muzeji i umetnost“, u kojem učestvuju Ilija Gubić, kolekcionar i počasni konzul Srbije u Ruandi, Jovan Mladenović, istoričar umetnosti, i Aleksandra Gačić, kustos.

U okviru ceremonijalnog dela programa koji se održava u nedelju, 25. juna u 12 sati obratiće se ambasador Kraljevine Maroko Mohamed Amin Belhaž, predstavnik Ministarstva kulture Republike Kenije i dr Stanko Blagojević, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Republike Srbije.

Nedelja, 25. jun (od 10 do 18 sati) predstavlja vrhunac festivala, tzv. Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz dragoceno učešće afričkih ambasada u Beogradu, u prijatnoj bašti Muzeja, ovaj dan slavi afričku muziku, ples, zanatstvo, umetnost i kulturu. Bogato ukrašenim štandovima i ponudom tradicionalnih specijaliteta, na ovogodišnjem festivalu se predstavljaju ambasade Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, kao i konzulat Jamajke.

Foto:Promo/Muzej afričke umetnosti

Prvi put u okviru festivala, predstaviće se muzičke i izvođačke trupe iz Republike Kenije: „MAA“ (u 11 i 13č), i „Kenge kenge orutu system“ (u 12 i 14č). Nastup plesne grupe „MAA“ iz Kenije predstavlja 43 etničke grupe koje se ponose svojom tradicionalnim plesnim nasleđem. Plesovi su inspirisani pejzažom, prirodnim okruženjem i susedima. Bend „Kenge kenge orutu system“ dolazi sa fuzijom rumbe, afro-fjužna i ohangle – lokalnih muzičkih stilova Kenije.

Prvo vođenje kroz novootvorenu izložbu „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“ autorke Aleksandre Gačić počinje u 16 časova, a brojne radionice, izrada afro-pletenica, slikanje kanom i drugi prodajni i promotivni štandovi sa suvenirskom, turističkom i umetničkom ponudu odvijaju se u bašti MAU tokom celog dana (od 10 do 18 sati).

Bonus video: Nišvil džez festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar