Foto:Marija Konjikušić

Umetnik Veroljub Naumović (1990, Novi Sad) pobednik je konkursa "Privatna vrednost" Ambasade Švajcarske za mlade umetnike iz Srbije. Naumović je od Ambasade dobio novčanu nagradu u iznosu od 240.000 dinara.

Na konkurs, koji Ambasada Švajcarske realizuje treći put sa ciljem da pruži podsticaj i skrene pažnju javnosti na ovdašnje stvaraoce najmlađe generacije, odazvalo se više od 180 autora i autorki, koji su prema propozicijama konkursa morali da budu mlađi od 30 godina i da imaju stalni boravak na teritoriji Republike Srbije od najmanje tri godine.

Finalisti konkursa Gorana Bačevac, Lea Embeli, Adrian Klajo, Veroljub Naumović, Nikola Radosavljević i Matija Sretović predstavili su svoja dela na izložbi u rezidenciji ambasadora Švajcarske, a žiri u sastavu Mišela Blanuša, Maja Kolarić i David Laufer odabrao je najboljeg.

Privatna vrednost, izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije u Ambasadi Švajcarske, Foto:Marija Konjikušić

Svi autori su od Ambasade dobili po 60.000 dinara za pripremu izloženih radova.

„Svih šest umetnika izabranih za treće izdanje izložbe ‘Privatna vrednost’ su nesumnjivo povezani sa svojim kolegama u inostranstvu, ali se njihov geografski identitet vidi u svemu što rade. Čini se da se pojavila nova generacija umetnika koji vraćaju kolektivnu prirodu svom poslu. Oni se ne predaju usled loših okolnosti u svojoj profesiji, niti previđaju izrazitu važnost veštine u umetnosti. Oni ne obećavaju, već nude realnost uspona Srbije ka istaknutosti i doprinosu u svetu umetnosti“, naveo je član žirija David Laufer.

Pobednik konkursa Veroljub Naumović i član žirija David Laufer, Foto:Marija Konjikušić

Izložba „Privatna vrednost“, koja je otvorena 20. juna, obuhvata slike, skulpture i instalacije.

„Kultura je suštinski stub meke moći svake zemlje. U liberalnim demokratijama, umetnici otvoreno propituju društvo u kome žive. Radeći to, oni implicitno promovišu vrednosti koje zajednički zastupamo, poput tolerancije, solidarnosti, jednakosti ili suživota u obostranom razumevanju. Međutim, ove vrednosti mogu lako biti dovedene u pitanje čim narastu političke ili ekonomske tenzije. Kriza oko Kovida-19 je dobar primer. Stoga našem kontinentu, treba više, a ne manje kulture“, istakao je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji i ujedno pokretač inicijative za realizaciju konkursa i izložbe.

Izložba u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak) za javnost će biti otvorena do 29. jula, sredom i subotom od 17 do 19 časova. Kontakt osoba za zakazivanje posete je Mirjana Lafata, a potrebno je najaviti se telefonom +381 11 3065 818 ili imejlom [email protected].

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar