Jedan od radova na izložbi "Privatna vrednost", Foto: Promo

Izložba radova šestoro mladih umetnika i umetnica iz Srbije, finalista konkursa „Privatna vrednost“, biće otvorena 20. juna u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu.

Ambasada Švajcarske treći put realizuje konkurs i izložbu sa ciljem da pruži podsticaj i skrene pažnju javnosti na ovdašnje stvaraoce najmlađe generacije, navedeno je u saopštenju.

Među više od 180 prijavljenih, stručni žiri u sastavu: Mišela Blanuša, Maja Kolarić i David Laufer, odabrao je šestoro umetika i umetnica, koji su prema propozicijama konkursa morali da budu mlađi od 30 godina i da imaju stalni boravak na teritoriji Srbije od najmanje tri godine.

Svoja dela u rezidenciji ambasadora Švajcarske izložiće Gorana Bačevac, Lea Embeli, Adrian Klajo, Veroljub Naumović, Nikola Radosavljević i Matija Sretović.

Instalacaija na izložbi „Privatna vrednost“, Foto: Promo

„Svih šest umetnika izabranih za treće izdanje izložbe ‘Privatna vrednost’ nesumnjivo su povezani sa svojim kolegama u inostranstvu, ali se njihov geografski identitet vidi u svemu što rade. Čini se da se pojavila nova generacija umetnika koji vraćaju kolektivnu prirodu svom poslu. Oni se ne predaju usled loših okolnosti u svojoj profesiji, niti previđaju izrazitu važnost veštine u umetnosti. Ne obećavaju, već nude realnost uspona Srbije ka istaknutosti i doprinosu u svetu umetnosti“, istakao je član žirija David Laufer.

Izložba „Privatna vrednost“ obuhvata slike, skulpture i video radove izložene kako unutar rezidencije, tako i u njenom vrtu.

„Kultura je suštinski stub meke moći svake zemlje. U liberalnim demokratijama, umetnici otvoreno propituju društvo u kome žive. Radeći to, oni implicitno promovišu vrednosti koje zajednički zastupamo, poput tolerancije, solidarnosti, jednakosti ili suživota u obostranom razumevanju. Međutim, ove vrednosti mogu lako biti dovedene u pitanje čim narastu političke ili ekonomske tenzije. Kriza oko Kovida-19 je dobar primer. Stoga našem kontinentu, treba više, a ne manje kulture“, izjavio je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji,  pokretač inicijative za realizaciju konkursa i izložbe.

Sa izložbe „Privatna vrednost“, Foto: Promo

Beograd je, primetio je Ge, decenijama središte kulture regiona.

„U Srbiji postoji veoma utemeljena scena vizuelne umetnosti, na koju mladi umetnici mogu da se oslone i da u njoj pronađu inspiraciju. Ova izložba ima ambiciju da doprinese toj tradiciji“, dodao je ambasador.

Žiri će 18. juna proglasiti pobednicu ili pobednika konkursa, koji će dobiti nagradu u iznosu od 240.000 dinara.

Svih šestoro finalista dobilo je po 60.000 dinara od Ambasade Švajcarske u Srbiji za pripremu radova koji će biti izloženi.

Izložba u rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu (Andre Nikolića 30, Senjak) za javnost će biti otvorena od 20. juna do 29. jula dva puta nedeljno – sredom i subotom od 17 do 19 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar