Policija piše kaznu Jeleni Topić Foto:Jelena Medić

Umetnica Jelena Topić izvela je svoj performans sa tepihom postavljenim danas na Trgu republike zbog čega joj je policija oduzela tepih i napisala joj kaznu od 10.000 dinara zbog, kako kaže, “uzrokovanja nečistoće”. Umetnicu je podržao i poznati beogradski ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista.

– To je moj umetnički rad koji smo već sprovodili u nekim gradovima u Bosni. Sad smo došli u Beograd i održali smo ga na Trgu republike, ispred konja. Rad podrazumeva da stavimo tepih i pozovemo ljude, bilo kroz razgovor, bilo pisanom porukom, da napišu kakvi problemi ih muče, i da ih gurnu ih pod tepih. Došla je potom komunalna milicija, gledali su neko vreme u tepih, mi smo sedeli sa strane, puštali smo da se stvari odvijaju, da ljudi pišu probleme i stavljaju ih pod tepih. U jednom trenutku, komunalna milicija pozvala je „Gradsku čistoću“ i njihovi radnici su pokupili tepih, a meni su napisali kaznu za uzrokovanje nečistoće, jer sam, navodno, stavila prljavi tepih na Trg – priča za Nova.rs Jelena Topić, umetnica iz Prijedora.

„Guranje pod tepih“ na Trgu republike Foto:Jelena Medić

Sa umetnicom smo razgovarali u trenutku dok je odlazila u „Čistoću“ da preuzme svoj tepih.

– Idemo da uzmemo tepih i da platimo kaznu. Kazna je 5.000 dinara ako se plati odmah. Platićemo kaznu, ne znam šta drugo možemo da uradimo – priča Jelena Topić.

Foto:Jelena Medić

Ova umetnica skrenula je pažnju celog regiona na svoj rad još u jesen 2013. godine, kada je u okviru performansa 31 dan svakodnevno odlazila i stajala bez reči na gradskom trgu u Prijedoru, puštajući da prolaznici komentarišu njen gest i odgonetaju zašto je tu. O svemu tome pažljivo je vodila i dnevnik.

Performans „Guranje po tepih“, čija je svrha „osvešćivanje onih stvari koje potiskujemo u sebi“, započela je krajem prošle godine u Prijedoru, a potom ga izvela u još nekim gradovima.
– Počela sam sa ovim radom u Prijedoru 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, s njim sam posle bila u Banjaluci, Zenici, Sarajevu, Kostajnici i sada u Beogradu – priča ona.

Prolaznici u Beogradu su pre toga, kaže ona, odlično reagovali na performans.

– Beograđani su bili baš otvoreni i napisali su mnogo ličnih problema. Čuvam i čitam te papire, a problemi su najraznolikiji. Poruke zavise od uzrasta i pola osobe, a navedeni su problemi sa školom, potkradu se i problemi sa mentalnim zdravljem, raznoliki su zaista. Ima i životnih ispovesti, o smrti supružnika, bolesti, do svakodnevnih, malih prolema. Danas je jedan gospodin imao zanimljiv problem: nervira ga mačak, ima sijamskog mačka 15 godina, i on je taj problem gurnuo pod tepih. Jedan dečak napisao je da mu je problem da šta god da dirne oseti elektricitet u rukama – priča Jelena Topić.

Fotografije sa ovog performansa podelio je na svom profilu na Instagramu i ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista. Pijanista je otišao na Trg da i lično „podrži koleginicu“.

Pijanista je došao da podrži koleginicu Foto:Jelena Medić

– Ne poznajemo se, ali sam otišao da je podržim. Čestitao sam joj na performansu i iskoristio sam priliku da i sam napišem na papirima šta se gura pod tepih u Beogradu. Napisao sam „uništavanje grada“, „komunalna policija“, sigurno desetak papira sam stavio pod tepih. Pitao sam komunalce da li i oni vole da guraju stvari pod tepih. Gledali su me belo. Rekao sam Jeleni da ne mogu ništa da joj urade osim da je legitimišu – priča Pijanista, koji je u žižu javnosti dospeo krajem prošle godine sa svojim performanson „Keep Light“, u okviru kog je pred Skupštinu grada postavio skulpturu u obliku velikog falusa okićenog lampicama.

Jelena Topić kaže i da joj se nigde do sada nije događalo da komunalna milicija ili neka druga služba reaguje ovako i da joj tepih bude odnet.

– U Sarajevu mi je prišla inspekcija i tražili su da sklonim tepih, jer će mi u suprotnom pisati kaznu. Ali ovde, u Beogradu, pregovora nije bilo, kazna je odmah pisana – navodi umetnica i na pitanje da li će performans nastaviti i u drugim gradovima odgovara: „Hoću, ako mi vrate tepih“.