Foto: @Klevisl007 via AP

Mnogo je ljudi koji uništavaju planetu Zemlju. Razmislite o tome. Zato sam učinio ovo, urlao je neimenovani muškarac nakon što je gađao tortom remek-delo likovne umetnosti, Da Vinčijevu "Mona Lizu".

Kada se juče otvorio jedan od najposećenijih muzeja na svetu – Luvr ništa nije slutilo da će se u odajama čuvenog pariskog hrama umetnosti desiti nešto nepredviđeno. Gomile turista pohrlile su u Luvr kako bi, među silnim draguljima umetnosti koje se čuvaju u pariskom muzeju, videli izbliza i sliku Leonarda da Vinčija.

I usred obilaska remek-dela koje je Da Vinči slikao više od decenije, u prvoj polovini 16. veka, između posetilaca izgurala se baba u invalidskim kolicima. I ta baba, sa sve karminom i perikom, iako je zapravo to bio muškarac, ustala je iz invalidskih kolica i svom snagom parčićima torte počela da zasipa jednu od najpoznatijih slika na svetu. Prethodno je, kako pokazuju video snimci objavljeni na društvenim mrežama, bacao ruže po Luvru.

Napad tortom, na sreću, nije ostavio bilo kakva oštećenja na slici, osim što je zašitni stakleni ram bio umrljan šlagom i kremom, prenela je agencija AP.

I dok je obezbeđenje hitro reagovalo i izvelo napadača iz muzeja, taj muškarac, za koga se ispostavilo da je aktivista, urlao je:

– Mislite na Zemlju. Mislite na sve one koji uništavaju planetu Zemlju. Razmislite o tome. Umetnici vam poručuju: Mislite o Zemlji. Zato sam ovo uradio!

Nakon toga obezbeđenje i zaposleni u muzeju odmah su prionuli na čišćenje slike od šlaga i ostataka tore.

I dok se zvaničnici Luvra još uvek nisu oglasili, tamošnja policija otvorila je istragu. Jedino što je za sada poznato jeste da je neimenovani napadač star 36 godina.

Ovo nije prvi put da je renesansno remek-delo iz 16. veka na meti napada.

Slika, koju je potpisao Leonardo da Vinči, najpre je ukradena 1911. godine. Krađu je počinio italijanski moler koji je radio na adaptaciji muzeja, nakon čega je dodatno „eksplodirala“ slava ovog ulja na platnu širom sveta.

Samo nekoliko decenija kasnije, tačnije u decembru 1956. godine vandal, neimenovani muškarac iz Bolivije gađao je sliku kamenom, oštetivši levo rame modela na slici, nakon čega je „Mona Liza“ stavljena u zaštitni stakleni ram. A 2005, samo četiri godine pre novog ataka na „Mona Lizu“, slika je dodatno obezbeđena, odnosno zaštićena specijalnom kutijom koja kontroliše temperaturu i vlažnost kako ne bi bila oštećena.

A jedna dama iz Rusije, besna što nije dobila francusko državljanstvo, 2009. godine razbila je keramičku šolju o sliku, međutim nije uspela da ošteti niti „Mona Lizu“, niti njen zaštitni ram.

Bonus video: Krađa veka – Mona Liza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar