Foto>Photo Oz Shutterstock< promo logo

Udruženje likovnih umetnika Srbije reagovalo je na saopštenje Ministarstva kulture da im je odobren projekat za sanaciju krova paviljona Cvijete Zuzorić, kao i da se ministarstvo izjasnilo se da se ULUS-u omogući zakup tog prostora po povlašćenoj ceni, navodeći da - zahvaljuje na sredstvima za sanaciju krova, ali da traži da im se omogući nesmetano korišćenje paviljona, kao svog sedišta, bez naknade.

Povodom objave Ministarstva kulture, objavljene na društvenim mrežama u subotu, kojom se javnost informiše da će Ministarstvo podržati projekat ULUS-a za saniranje krova na Umetničkom paviljonu, kao i da je Republičkoj direkciji za imovinu upućen dopis za sklapanje ugovora o zakupu sa ULUS-om, ULUS je naveo da su u novembru i decembru 2023. održana dva sastanka Radne grupe formirane radi rešavanja imovinsko-pravnog statusa Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, na kojima su predstavnicima ULUS-a predočene dve opcije.

„Prva, da ULUS bude zakupac, i druga kojom bi se Zaključkom Vlade objekat raspodelio Ministarstvu kulture za potrebe korišćenja od strane ULUS-a; da su, izražavajući svoj interes za drugu opciju, predstavnici ULUS-a uputili dva dopisa Ministarstvu kulture kojim su tražili dodatno preciziranje uslova, na koje nije dobijen odgovor; da su predstavnici ULUS-a na istim sastancima informisani da u slučaju opredeljivanja za opciju zakupa, sva odgovornost za pribavljanje sredstava za rekonstrukciju spada na ULUS, što znači da bi opredeljivanje sredstava u budžetu Ministarstva ili Vlade za potrebe izvođenja rekonstrukcije bilo isključeno“, navodi se u saopštenju.

ULUS se, kako se navodi. zahvaljuje Ministarstvu kulture na prepoznavanju napora koje to udruženje ulaže u očuvanje i saniranje Umetničkog paviljona, što se očituje u podršci koja je opredeljena za saniranje krova na objektu koji je u veoma lošem stanju.

„Takođe, imajući u vidu doprinos ULUS-a razvoju savremene umetničke scene očekujemo da Ministarstvo kulture i Vlada omoguće Udruženju likovnih umetnika Srbije nesmetano korišćenje celokupnih prostornih kapaciteta Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”, kao sedišta udruženja, centralnog izložbenog prostora i mesta čuvanja vredne arhive, kroz njegovo opredeljenje za korišćenje bez naknade i na neograničeni vremenski period“, istakao je ULUS.

Nakon prošlonedeljnog saopštenja ULUS-a u kojem je to udruženje navelo da tri meseca nije bilo sastanka radne grupe Ministarstva kulture za rešavanje problema sa kojima je suočen umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, niti su bilo kakvi koraci preduzeti, Ministarstvo je objavilo da odobrilo projekat ULUS-a u iznosu od 9.54 miliona dinara za taj paviljon.

Takođe, Ministarstvo kulture je navelo da je uputilo 27. februara ove godine dopis Republičkoj direkciji za imovinu, kao nadležnom organu za raspolaganje državnom imovinom, i izjasnilo se da se ULUS-u omogući zakup prostora Cvijete Zuzorić po povlašćenoj ceni koja iznosi 10 odsto od tržišne vrednosti.

Ministarstvo je predložilo i da, što se tiče opredeljivanja prostora za privremeni smeštaj ULUS-a dok traju radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, Republička direkcija i ULUS u neposrednoj saradnji, sagledavajući potrebe ULUS-a i mogućnosti koje ima Direkcija, iznađu zadovoljavajuće rešenje.

Kako se tvrdilo u saopštenju, nakon konstituisanja Vlade Srbije zajedno će se pristupiti obnovi i rekonstrukciji ovog važnog spomenika kulture.

Bonus video: Sedam godina nerešenog statusa o korišćenju paviljona Cvijete Zuzorić, sedišta ULUS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar