Foto:EPA-EFE/HANDOUT

U holandskom muzeju Singer Laren u blizini Amsterdama, zatvorenom zbog epidemije, ukradena je slika "Prolećna bašta" Vinsenta van Goga danas, na njegov 167. rođendan.

Iz muzeja su javili da je slika nestala u ranim jutranjm časovima. Provalnici su ušli kroz staklena prednja vrata negde iza 3 sata posle ponoči i izašli samo sa tom jednom slikom.

Muzej ne radi od 12. marta, kada su zatvoreni i ostali muzeji u Amsterdamu, i biće zatvoren barem do 1. juna. U njegovoj kolekciji je oko 3000 dela a „Prolećna bašta“ bila je na pozajmici od muzeja iz Groningena.

Direktor Muzeja Singer Laren, Jan Rudolf de Lorm, rekao je holandskim medijima da je „šokiran i neverovatno iznerviran“ zbog krađe.

– Izuzetno nam je teško, naročito u ovim vremenima. Ovo sjajno i dirljivo delo jednog od najvećih umetnika je ukradeno, oteto od zajednice – rekao je De Lorm na konferenciji za medije uživo prenošene onlajn zbog karantina.

De Lorm je dodao da je obezbeđenje muzeja radilo sve po protokolu.

Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Slika je nastala 1884. i predstavlja baštu parohije u Nunenu gde je tada 31-godišnji Vinsent živeo. Otac mu je tu radio kao pastor i slikar je boravio kod svojih roditelja u kući. Tamo se u njega zaljubila deset godina mlađa susedova ćerka. Hteli su i da se venčaju, ali nijedna porodica nije odobravala.
Van Gogova paleta iz tog perioda obiluje mračnim tonovima, nema tu ni naznake onoj rapsodiji boja koja će krasiti njegove kasnije slike.
„Atmosfera u domu Van Gogovih bila je zategnuta. Vinsent je često dolazio u sukob sa ocem, vređale su ga njegove pridike“, ovako taj period opisuju u Muzeju Van Goga.

Vrednost slike nije još tačno procenjena. Delo iz ovog perioda nedavno je prodato na jednoj aukciji u Holandiji za oko 13,5 miliona, daleko manje od aktuelnog rekorda koji drži „Portret dr Gašea“ – 82,5 miliona dolara (uz uračunatu inflaciju, vrednost je oko 150 miliona).

Zanimljivo je da je slika ukradena baš danas, na 167. Vinsentov rođendan. Umro je 1890, u 38. godini, od posledica samoranjavanja puškom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram