Podeli
Foto: Printscreen/YouTube/Frankfurter Hauptschule

Umetnici iz kolektiva Frankfurter hauptšule tvrde da su ukrali jednu od skulptura Jozefa Bojsa iz serijala pod nazivom “Kapri baterija” sa izložbe u Oberhauzenu i odneli je u muzej u Tanzaniji kao "simbolički čin restitucije nekadašnjoj nemačkoj koloniji".

Umetnici su postavili snimak na “Jutjubu” kojim dokumentuju navodnu krađu uz tvrdnju da se ona odigrala 18. oktobra. Na snimku se vide i oni kako nose artefakt u muzej Iringa Boma u Tanzaniji, nazivajući celu kampanju “Loš Bojs ide u Afriku”, tvrdeći i da je delo čuvenog nemačkog umetnika sada izloženo u stalnoj postavci te ustanove.

“U muzeju, smeštenom u bivšoj vojnoj bolnici nemačkih kolonijalnih vlasti sada je izložena i ‘Kapri baterija’ zajedno sa tradicionalnim predmetima plemena Hehe. Tokom kolonijalnog režima, umetnički predmeti, kulturna dobra i lobanje poglavica plemena Hehe ukradeni su iz Iringe i doneti u Nemačku, a broja im se ne zna”, naveli su umetnici iz kolektiva Frankfurter hauptšule u poruci koja prati video.

Nemački “Zidojče cajtung” piše da je nestanak Bojsovog rada bio “danima neprimećen”, a da je nemačka policija pokrenula istragu. Bojsovo delo bilo je pozajmljeno za potrebe izložbe u Obershauzenu iz Muzeja umetnosti i kulture u Minsteru, a toj ustanovi je javljeno 22. oktobra da je ono nestalo.

Serijal “Kapri baterija”, sa delima koja se sastoje od sijalice obojene u žuto i limuna, Bojs je napravio 1985. godine na ostrvu Kapri u Italiji, gde se oporavljao od bolesti. Postoji 200 takvih radova, a neki od njih čuvaju se u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i više galerija i muzeja širom sveta. “Kapri baterija” shvaćena je kao umetnikovo viđenje tema vezanih za probleme sa energijom i održivim razvojem, metaforom za ekološki balans, i smatra se jednim od poslednjih njegovih značajnih radova. Bojs je preminuo 1986. godine.

Komentari

Vaš komentar