Foto: Promo

Grčka policija saopštila je da je otkrila dve slike majstora 20. veka Pabla Pikasa i Pita Mondrijana, skoro dve decenije pošto su ih lopovi ukrali iz najveće grčke umetničke galerije u Atini.

U saopštenju kasno sinoć rečeno je da su dva dela u rukama policije, ali nisu navedeni detalji o njihovom stanju ni da li je neko uhapšen.

Slike su izvučene iz ramova tokom dobro organizovane pljačke izvedene u Nacionalnoj umetničkoj galeriji u noći 9. januara 2012, a lopovi su takođe odneli i religiozni crtež olovkom i mastilom italijanskog slikara iz 16. veka Guljelma Kače (Guglielmo Caccia).

Tokom pljačke uzet je i četvrti rad, takođe Mondrijanov, ali je ostavljen dok su lopovi odlazili. Policija je rekla da je pljačka izvedena za oko sedam minuta.

Ukraden je Pikasov kubistički portret žene, koji je španski slikar poklonio Grčkoj 1949. sa posvetom „U čast grčkog naroda“, zbog njihovog otpora nemačkim okupacionim snagama tokom Drugog svetskog rata.

Lopovi su takođe uzeli „Mlin na obali“, ulje na platnu iz 1905. godine, holandskog slikara Pita Mondrijana koji se proslavio kasnijim apstraktnim delima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar