Čarls III Foto; EPA-EFE/Hannibal Hanschke

Škotski bend The Procalimers uklonjen je sa zvanične plejliste pripremljene za predstojeće krunisanje britanskog kralja Čarlsa III, nakon kritika koje je bend dobio zbog svojih antimonarhističkih stavova.

Kako navodi Bi-Bi-Si, pesmu „I’m Gonna Be (500 miles)“ uklonila je sa liste, nakon pritužbi, vlada Britanije, a dodaje se da se na listi nalaze pesme muzičara poput Bitlsa, Queena, Toma Džonsa, Dejvida Bouvija, Kejt Buš, Emeli Sande i drugih.

Iz Odeljenja za digitalne medije, kulturu, medije i sport saopšteno je da je plejlista „napravljena kako bi odala počast umetnicima iz Britanije i Komonvelta uoči predstojećeg krunisanja“.

Članovi The Proclaimers, odnosno braća Čarli i Kreg Rid, u prošlosti su u javnosti iznosili antimonarhističke stavove, poput pružanja podrške demonstrantu koji je prilikom proglašenja Čarlsa za kralja uzvikivao: „Ko ga je izabrao?“.

Tada je Kreg Rid rekao:

– Mislio sam da taj tip govori umesto mene, a on govori u ime mnoštva drugih ljudi. Ne samo u Škotskoj, već i širom Velike Britanije!

The Proclaimers su svoju pesmu „In Recognition“ sa albuma „Life With You“ iz 2007. godine opisali kao predstavljanje „ogromnog prezira prema ljudima sa levice u ovoj zemlji koji se protive kraljevskoj porodici, a zatim od nje dobijaju počasti“.

Kralj Čarls biće krunisan 6. maja u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Bonus video: Prvi koncertni klavir Kolarca ponovo u zadužbini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar