Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Ako se bez neke osobe ne može zamisliti ceremonija krunisanja kralja Čarlsa Trećeg, zakazana za 6. maj u Vestminsterskoj opatiji, a da to nije britanski monarh, ili njegova supruga Kamila, onda je to jedna Sara…

Budući kralj je insistirao da ceremoniju zvaničnog preuzimanja trona britanske monarhije može da uveliča, odnosno muzički „oboji“ samo jedna dama. U pitanju je kompozitorka Sara Klas. Ovu damu, koja živi i stvara u Bristolu, Čarls Treći lično je pozvao da komponuje muziku za čin krunisanja u londonskoj Vestminsterskoj opatiji.

I dok je pre neki dan saopšteno da će svojim nastupima tu ceremoniju obeležiti operski pevači Andrea Bočeli i Brajan Terfel, kao i veteran Lajonel Riči i pop zvezde Kejti Peri i Take That, Sara Klas specijalno za ovu priliku komponovaće čak 12 muzičkih dela.

Kad ju je Čarls, koji preuzima tron nakon smrti svoje majke Elizabete Druge, lično pozvao, bila je engleska kompozitorka, poznata po radu s Dejvidom Atenborouom, oduševljena.

Sara Klas je, kako je priznala za BBC, počašćena, privilegovana i uzbuđena što je deo ceremonije krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Sve ovo shvatam ne samo kao lični doprinos tom činu, već sam izuzetno srećna što i svojom muzikom mogu da obojim taj činkazala je kompozitorka.

Foto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Klasova trenutno sarađuje sa tekstopiscem Grejemom Dejvisom i južnoafričkom operskom pevačicom Priti Jende kako bi završila svih 12 kompozicija koje će biti izvedene 6. maja u Vestminsterskoj opatiji.

A Sara Klas je prvi put stupila u kontakt s Čarlsom kada je, tada princu od Velsa, napisala pismo u kojem mu je navela sećanje na trenutak kad je došao u njenu osnovnu školu, i podelila s njim zajedničku strast – ljubav prema muzici i prirodnoj okolini.

Čarls joj je, na Sarino iznenađenje, uzvratio na pismo i zamolio ju je da napiše muziku za Samit o klimatskim promenama u Glazgovu Cop26. Rado se odazvala molbi i „izrodila“ kompoziciju „Rhythm Of The Earth – Terra Carta“.

Čarls III Foto; EPA-EFE/Hannibal Hanschke

Rođena je u Votfordu, a odrasla je na Ostrvu Vajt. Odgajana u velikom netaknutom delu engleskog ostrva, provela je detinjstvo okružena orhidejama, zvončićima, anemonama zbog čega su joj muzika i priroda, kako ističe, dve najveće ljubavi. Od detinjstva je počela da svira i izučava klavir, i klasičnu muziku, ali je istovremeno zavolela džez i improvizaciju.

Nakon završetka školovanja na Univerzitetu Čičester, vrlo brzo je počela da se bavi i primenjenom muzikom, radeći za TV reklame, serije i filmove. Kada je komponovala muziku za film „Vikend“, s Bruk Šilds i Đinom Roulands u glavnim ulogama, Sara je privukla pažnju legendarnog producenta Bitlsa sera Džordža Martina koji ju je uzeo pod svoje.

Pre više od jedne decenije osnovala je Orkestar Aurora, s ciljem promocije klasične muzike, ali i podizanja svesti o važnosti očuvanja planete Zemlje. Producirala je i istoimeni album „Aurora“ s Cantamusom, nagrađivanim horom sastavljenim isključivo od devojaka. Album je mesecima bio na vrhu britanske liste klasične muzike, a bila je nominovana i za Brit nagradu.

Za rad na seriji „Madagaskar“, koju je producirao BBC, i serijala Dejvida Atenboroua o Africi bila je nominovana za Emi nagrade.

Jedva Sara Klas čeka taj 6. maj, ne samo zbog premijere svojih novih kompozicija, već i zbog samog Čarlsa:

– Drago mi je što imamo nekog ko je na ovoj poziciji, koji gaji vrednosti, ko se bori za zaštitu životne sredine i biodiverzitet. To je nešto do čega mi je izuzetno stalo, a što je ključno u ovom trenutku.

Bonus video: Da li će Čarls biti dostojan naslednik svoje majke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar