Taraneh Alidoosti Foto:Tanjug/AP Photo/Joel Ryan

Jedna od najpriznatijih iranskih glumica Tarenah Alidosti uhapšena je juče zbog "širenja dezinformacija o protestima s kojima se suočava ta zemlja".

Zvezda filma „Trgovački putnik“ Ašgara Farhadija, koji je ovenčan Oskarom ali i nagradom u Kanu, Tarenah Alidosti uhapšena je samo nedelju dana nakon što je na Instagram okačila post u kojem izražava solidarnost s čovekom koji je lišen života zbog „zločina počinjenih tokom protesta u toj zemlji“.

Alidosti je uhapšena jer nije nikakvim „dokumentima potkrepila tvrdnje iznete na društvenim mrežama“, saopštili su, kako prenosi agencija AP, iranski državni mediji.

Izvestili su i da su neke druge „iranske ličnosti“ privedene pred lice pravde zbog „promovisanja provokativnog sadržaja“, ali bez preciznijih objašnjenja.

U tom postu, zbog kojeg je iza rešetaka, 38-godišnja glumica napisala je:

– Njegovo ime je Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja gleda ovo krvoproliće i ne preduzima ništa, sramota je za čovečanstvo.

Taraneh Alidoosti Foto:Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Šekari je izdahnuo 9. decembra nakon što ga je iranski sud osudio na smrtnu kaznu zbog toga što je napao bezbednosne snage s mačetom.

Vest o hapšenju glumice samo je poslednje u nizu u privođenja slavnih ličnosti, od glumaca do fudbalera zbog toga što su pružili podršku antivladinim demonstracijama u Iranu.

Takođe, ovo nije prvi slučaj hapšenja glumica u Iranu. Prošlog meseca dve priznate iranske glumice Hengameh Gazijani i Katajun Riahi lišene su slobode jer su pružile podršku protestantima na društvenim mrežama. U međuvremenu su obe puštene na slobodu.

Od kad su počeli protesti u Iranu, u septembru glumica koja je igrala u „Trgovačkom putniku“, ali i drugim poznatim filmovima iz te zemlje „The Beautiful City“ ili „Sve o Eli“, izrazila je solidarnost s protestantima u tri odvojena posta na Instagramu. Od hapšenja glumičin nalog na ovoj društvenoj mreži, s osam miliona pratilaca, suspendovan je.

Tarenah Alidosti je kritikovala iransku vladu i policiju pre septembarskih protesta. Tako joj je još u junu 2020. izrečena petomesečna zatvorska kazna nakon što je kritikovala policiju na Tviteru jer su 2018. godine napali jednu ženu zbog toga što je skinula burku.

Iran protest Foto:Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Demonstracije u Iranu su započete sredinom septembra izazvane smrću Mahse Amini, dvadesetdvogodišnjakinje koju je policija za moral odvela u pritvor u Teheranu zato što je, navodno, prekršila stroga iranska pravila koja od žena zahtevaju da prekriju kosu hidžabom.

Protesti započeti u Iranu inicirani najpre potrebom da se osudi nasilje nad ženama postali su u međuvremenu najozbiljnije iskušenje za autokratsku vlast u zemlji još od Islamske revolucije 1979. godine. Gotovo 500 ljudi ubijeno je u demonstracijama, saopštila je iranska grupa koja prati proteste od kad su počeli „Human Rights Activists“, a uhapšeno je oko 18.200 ljudi.

Bonus video: Protesti u Iranu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar