Zgrada Umetničke galerije Stara kapetanija nalazi se u starom jezgru Zemuna, sagrađena je 1907.godine i uživa status nepokretnog kulturnog dobra, ali zbog problema sa grejanjem, zatvorena je za javnost 1. januara 2023. godine. U Galeriji kažu da će ona početi da radi ponovo početkom marta, bez obzira na sve okolnosti, a nadaju se da će Gradska opština Zemun pružiti pomoć koju su im obećali.

Predsednica Društva likovnih i primenjenih umetnika Zemuna, osnivača Umetničke galerije Stara kapetanija, Anita Bunčić Četnik izjavila je da je situacija sa Galerijom „alarmantna“

„Galerija postoji skoro četiri decenije kao referentna ustanova kulture u Opštini Zemun, a sada je situacija krajnje alarmantna. Pre tri godine prostor galerije, čija je zgrada pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika, preuzeo je Poslovni prostor Beograda i predao nam pod zakup i to u vrlo lošem stanju i skoro nemogućim uslovima za rad: prostor nije imao brojilo pa time ni struju, oštećenim krovom koji propušta vodu i vlagu, s prastarom drvenarijom, oljuštenom fasadom, bez rasvete ispred galerije, zbog čega je trem postao idealno mesto za beskućnike“, navodi Bunčić Četnik.

Zgrada Umetničke galerije Stara kapetanija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Navodi da nadležne službe nisu tri godine reagovale na njihove apele i da Galerija pozajmljuje struju od vlasnika restorana Stara kapetanija preko jednog kabla i plaća je po „enormnim cenama“.

Napomenula je da je najveći problem grejanje prostora, jer ga, zbog stare drvenarije, loše izolacije i skupe struje po tarifi za restoran, nemaju od kraja decembra do marta.

Zgrada Umetničke galerije Stara kapetanija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Zahvalila je Poslovnom prostoru, koji se angažovao oko fasade i popravke krova, a privatno su rešili i problem vlage.

U pokušaju da spreči propadanje tog kulturnog dobra obratila se i gradonačelniku.

Zgrada Umetničke galerije Stara kapetanija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

„Obratila sam se gradonačelniku Aleksandru Šapiću, koji je taj mejl službeno prosledio predsedniku Opštine Zemun Gavrilu Kovačeviću. Zahvaljujući njemu, opština je pomogla galeriju jednokratno 2022, a za ovu godinu nam je obećao izdvajanje znatno veće sume kojom možemo rešiti organizaciju izlagačkog programa za ovu godinu. On jedini ima sluha za Umetničku galeriju Staru kapetaniju, kao važnu ustanovu kulture Zemuna i Beograda, i prepoznaje značaj tradicionalih institucija i nasleđa Zemuna, koje treba da opstanu. Mi polažemo sve nade u njegovo obećanje“, zaključila je Bunčić Četnik.

Zgrada Umetničke galerije Stara kapetanija Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Ističe da je i pored pandemije koronavirusa, Galerija ostvarila bogat umetnički program u punom kapacitetu, sa izložbama mladih i već afirmisanih umetnika, nekoliko međunarodnih saradnji, izložbe dečjeg stvaralaštva i pregršt radionica za decu i odrasle.

Dodaje da se poslednjih godina, iako revnosno konkurišu na godišnjem konkursu Grada Beograda i Ministarstva kulture, njihovi programi redovno odbijaju.

BONUS VIDEO: Red ispred galerije „Sanjaj“ u kojoj je izložba Miće Popovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare