festival autorskog filma
Foto: Promo

Vodeća četiri filmska festivala okupiće se prvi put na zajedničkom regionalnom onlajn festivalu, koji će biti održan od 9. do 17. aprila. Vodeće manifestacijeu regionu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Herceg Novi Film Festival (Crna Gora), okupljaju se u okviru Mreže festivala Jadranskog regiona, saopštili su organizatori beogradskog festivala FAF.

Prvi zajednički regionalni filmski festival biće održan od 9. do 17. aprila, na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. Publici će ponuditi ostvarenja po izboru selektora ove četiri manifestacije, koju inače nema priliku da vidi.

Program će činiti jugoslovenski klasici, debitantska ostvarenja autora, nagrađivani filmovi, najzanimljiviji evropski i svetski naslovi, a uz to publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od filmskih autora.

Biće to, na inicijativu sarajevske filmske smotre, prolećno izdanje svakog od tih festivala, čiji su čelnici poručili da su srećni što su se okupili  na zajedničkoj regionalnoj manifestaciji:

„Festivali su mesta povezivanja, okupljanja i deljenja. Posebno u ovim vremenima to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti“, navodi se u zajedničkoj izjavi predstavnika organizatora.

Iako je svaki od festivala ponaosob različite veličine i profila, dele zajedničku misiju – a to je da su platforma za promociju i predstavljanje evropskog audio-vizuelnog sadržaja i talenata. Zato će, kako su konstatovali organizatori ovih manifestacija, zajedničko partnerstvo samo podstaći očuvanje publike i stvaranje nove, potom unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija

Prolećno izdanje festivala u sklopu Mreže festivala Jadranskg regiona početak je zajedničke saradnje i udruživanja ovih festivala, a u ovogodišnjem izdanju svakog od festivala biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar