Udruženje filmskih umetnika Srbije Foto:Promo

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) dodelilo je nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji za 2023. godinu istaknutim filmskim i televizijskim rediteljima Branku Baletiću i Stanku Crnobrnji, montažeru Petru Markoviću i montažeru i reditelju dokumentarnog filma Branislavu Miloševiću.

Godišnju nagradu za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini u kategoriji dugometražnog igranog filma dele Vladimir Perišić za režiju filma “Lost Country”, i Matija Gluščević i Dušan Zorić za režiju filma “Da li ste videli ovu ženu?”.

Nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2023. godini u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Darku Lungulovu za režiju filma “YU Grupa – Trenutak sna”. A za filmsko stvaralaštvo u kategoriji animiranog filma dodeljena je Veri Vlajić za režiju filma “Avanture karikature”.

Memorijalna nagrada “Jovan Aćin” za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je Ivani Todorović za režiju filma “Na kraju puta”.

Diplome UFUS-a dodeljene su Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskom festivalu, povodom 70 godina postojanja i doprinosa afirmaciji filma, kao i umetničkom direktoru tog festivala Dejanu Dabiću, za “predan rad u afirmaciji filmskog stvaralaštva”, te Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu povodom 75 godina plodonosnog rada na obrazovanju filmskih kadrova.

Dejan Dabić Foto: Stanislav Milojković

Komisiju za nagrade činili su: filmski snimatelj Radoslav Vladić, filmski scenograf Miljen Kreka Kljaković, reditelj Milan Knežević i montažer i reditelj Branislav Milošević, koji je bio izuzet u odlučivanju za nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.

Nagrađenima će vredna strukovna priznanja biti uručena na svečanosti u Aeroklubu 14. decembra u 12 sati, a dodeljena su uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

Bonus video: Stanko Crnobrnja o tome šta političari treba da izbace iz svojjih govora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar