Nagrada Nikola Milošević Foto:Sednica zirija uzi izbor

Žiri za nagradu "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, u sastavu: prof. dr Zoran Paunović (predsednik), prof. dr Bogdan Lubardić i prof. dr Zoran Dimić, u uži izbor naslova uvrstio je 13 knjiga.

U pitanju su dela Vladimira Cvetkovića „Justin Popović: sinteza tradicije i inovacije“, u izdanju Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Predraga Petrovića „Enciklopedizam i teorija romana“, u izdanju Čigoja štampe, Nikole Kajteza „Opravdanje stvaralaštva“, u izdanju Službenog glasnika, Gorane Raičević „Agon i melanholija – život i delo Miloša Crnjanskog“, u izdanju Akademske knjige, Slobodana Antonića „Moć i poslušnost“, u izdanju Srpske književne zadruge, Dušana Živkovića „Hermetizam u lirici starog veka“, u izdanju Filološko – umetničkog fakulteta, Vladana Bajčete „Borislav Mihajlović Mihiz – kritičar i pisac“, u izdanju Matice srpske.

Na spisku su i knjige Dražena Pavlice „Samočežnja hrišćanstva“, u izdanju Akademske knjige, Stojana Đorđića „Nikole Miloševića ukrštaj filozofije i književnosti“, u izdanju Orion arta, Raška Radovića „O monadi, obliku i broju“, u izdanju Akademske knjige, Aleksandre Stevanović „Tajnopis rečnika tehnologije“, u izdanju Matice srpske, Nikole Dedića „Uvod u socioekonomsku teoriju i istoriju slika“, u izdanju Karpos izdavaštva, Sandre Šćepanović „Empedokle – o ustrojstvu sveta i ljudskoj sudbini“, u izdanju Akademske knjige.

Na sledećoj sednici, koja će biti održana 17. januara žiri će doneti odluku o najužem izboru od tri dela o kojima će se razgovarati krajem januara na javnom zasedanju, u studiju Radio Beograda 2, kada će, u direktnom radijskom prenosu, biti doneta odluka o dobitniku ovogodišnje nagrade „Nikola Milošević“.

Nagrada će biti uručena 9. februara, na dan kada je pre 64 godine osnovan Radio Beograd 2.

Bonus video: Nobelova nagrada – zanimljive činjenice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar