Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; Filip Krainčanić/Nova.rs; ImagePressAgency/face to face / Face to Face / Profimedia Similar; VALERIE MACON / AFP / Profimedia

U čast 50 godina repa strani sajtovi tokom celog dana objavljuju liste najboljih hip-hop albuma svih vremena.

Jedan od njih je i sajt Consequence.net koji je izdvojio 50 najboljih, a ovo je prvih 10:

10. Kanje Vest sa “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”.

Ovo je bio jedan od velikih stilskih skokova u hip-hop muzici. Reper i kontroverzna ličnost više je nego upoznat sa transformacijom, kako privatno, tako i u radu, pa je napredak u njegovoj diskografiji bio samo za očekivati. Iako su njegovi delovi često otkrivali dublje značenje što više slušate, ovaj album je razotkrio drugu stranu produkcije. Poigravao se sa više ritmova nižeg tempa i možda malo samorefleksije i dao je sjajne „Monster“ i „Runaway“…

9. Dr. Dre album “2001”

Devedesete su obeležene saundtrekom Dr. Drea, sa brojnim umetnicima i albumima koji su postali simbol zvuka Južne Kalifornije. Dre je imao pakleni povratak 2001. godine, prekinuvši svoju sedmogodišnju tišinu. Album je pratio svog prethodnika na neočekivan način, proširivši njegov prepoznatljivi fank zvuk i na najbolji način iskoristivši neke od izvođača kojima je pomogao da se na njemu postave – Eminem, Kurupt i, naravno, Snup.

8. “The Low End Theory” sastava A Tribe Called Quest

Od prvih zvukova tog kontrabasa, hip-hop više nije bio isti. Sa živahnim i oštrim džez ritmovima, The Low End Theory stoji kao spomenik briljantnosti zlatnog doba hip-hopa. Između zadivljujućih stihova i produkcije koja je dovela do čistijih, slojevitijih semplova, album je danas jednako moderan kao što je bio i nakon objavljivanja.

7. Album “Reasonable Doubt” čiji je autor Džej Zi

Džej Zi je često govorio da nije reper, već prodavac koji zna da repuje. Pa, razumna sumnja kaže drugačije. Njegov nastup, prekriven metaforama, poređenjem, dvostihovima, dvostrukim značenjem i više poetskih sredstava nego što ih većina repera ima u čitavoj svojoj karijeri, dolazi samo od nekoga ko je do kolena u umetnosti repovanja. Debitantski rad opisuje život nekoga ko izlazi iz jedne gužve – uličnog života i ulazi u drugu, ali ne bez objašnjenja zašto se oprašta.

6. Outkast i album “Stankonia”

Prljavi jug je definisan svojim mutnim zvukom, sposoban da sa laganom preciznošću hoda po veoma tankoj liniji između sveopšteg praska i previše obrađenog sranja. OutKastov pristup ga je podigao na potpuno novi nivo, ostajući veran prljavom zvuku i uzdignut sopstvenim individualnim ukusima. Andre 3000 i Big Boi sami imaju različite poglede na produkciju na jedinstven, ali komplementaran način, koji dolazi kroz način na koji se svaki njihov zvučni potpis raspršuje po numerama.

5. Wu Tang Clan sa albumom “Enter the Wu-Tang (36 Chambers)”.

Činjenica da ovaj album ostaje jednako impresivan 30 godina kasnije svedoči o moći Wu-Tang klana. To što to uopšte funkcioniše za početak je apsolutno čudo. RZA, de facto vođa i producent Klana, sastavio je grupu koja se, na papiru, ne uklapa zajedno, ali svako od njih daje svoj pečet koji se uklapa sa drugim.

4. Album Misi Eliot “Supa Dupa Fly”

Misi Eliot je koristila omot svog debitantskog albuma da uradi više od toga da samo pokaže svoje lice – predstavila je njegov sadržaj na direktan način.

Kao prvi pogled na Misinu afrofuturističku viziju rep stvarnosti, izdanje iz 1997. izazvalo je drugačiji preokret za reperke u to vreme.

3. Public Enemy “It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back”

Početkom 80-ih, pank legende The Clash su proglašene za „Jedini bend koji je važan“. Kasnije te decenije, ta titula je lako mogla da ode za Public Enemy. Iako su svakako obeležili eru svojim debijem iz 1987, sa svojim LP albumom iz 1988. godine, “It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back” napravili su revoluciju u hip-hopu.

2. Lorin Hil “The Miseducation of Lauryn Hill”

Tokom vremena u bendu Fugees bilo je očigledno da je neverovatan talenat za repovanje i pevanje i videlo se da joj je suđeno da se probije sama. Kada je grupa krenula svojim putem nakon ogromnog uspeha The Score, Hil je uspela da uradi upravo to. Inspiraciju za album najviše je pronašla tokom trudnoće sa svojim prvim detetom, koje je dobila sa sinom Boba Marlija, Rohanom Marlijem.

1. “To Pimp a Butterfly” Kendrika Lamara

Kendrik Lamar se brzo zacementirao kao jedan od najvažnijih glasova svoje generacije, sa svojim trećim studijskim albumom koji sadrži odlučujuću crnačku protestnu pesmu “Alright”. Izlazeći neposredno pre početka Trampove haotične kandidature, ima moć da donese pohvale za dobro što se dešava u životu crnaca i jadikovanje za sistemima koji ga svakodnevno kvare. Usred demonstracija koje su zahtevale odgovore za razna policijska ubistva, „Alright“ je bila jedna od spasonosnih pomoći koja ih je vodila kroz teška vremena — ali to ne diskredituje i snagu ostatka albuma.

Bonus video: Proslava 50 godina hip-hopa ne Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar