Foto:sanu.ac.rs/

Izložba „Sima Lozanić: vitez srpske nauke” otvorena je u Galeriji SANU povodom obeležavanja 175 godina čuvenog hemičara, univerzitetskog profesora, političara, diplomate i akademika.

Sima Lozanić (1847 -1935) pripada onim znamenitim ličnostima iz poslednjih decenija 19. i prvih decenija 20. veka koje su ostavile značajni trag u evropskoj nauci, a istovremeno doprinele razvoju mlade srpske države učestvujući u unapređenju privrede, industrije, politike, kulture i svega onog što je Srbiju svrstalo u red razvijenih evropskih država.

Sima Lozanić Foto: SANU

Bio je profesor i rektor Velike škole, prvi rektor u istoriji Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, poslanik u Londonu, ministar narodne privrede i inostranih dela. Njagovi naučni radovi, od kojih se neki i danas citiraju, svrstavaju ga u naše najznačajnije naučnike. Svojim udžbenicima neorganske i organske hemije uveo je modernu hemiju u Veliku školu i to u vreme kad je počela da se predaje u najrazvijenijim evropskim zemljama. Кao ministar privrede doneo je zakone koji su ubrzali razvoj i industrijalizaciju Srbije.

Cilj izložbe je da predstavi sveukupno Lozanićevo delo (naučno, stručno i pedagoško, rad u privredi, politici i diplomatiji, kao i aktivno učešće u ratovima tog vremena) i ukaže na značaj i veličinu njegovog naučnog i stručnog angažmana u oblasti hemije, kao i rada na razvoju poljoprivrede, privrednog zakonodavstva i izgradnje privrednih institucija za sveukupni razvoj zemlje.

U zaostavštini Sime Lozanića na Hemijskom fakultetu sačuvani su njegovi naučni radovi, analize koje je radio za državne ustanove i nekoliko fotografija. Sve ostalo – eksponati, fotografije i dokumentarna građa – potiče iz Državnog arhiva Srbije, Arhiva SANU, Biblioteke SANU, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i kolekcija Miloša Jurišića i Snežane i Dragana Vicića. Audiovizuelni arhiv i centar za digitalizaciju SANU je digitalizovao knjige, dokumenta, prepisku i fotografije prikazane na izložbi i reprodukovane u katalogu.

Autor postavke je Ljiljana Radosavljević, a kustosi Кatarina Živanović i Slađana Savić. Izložbu prati katalog autorke izložbe Snežane Bojović.

Izložba se može pogledati do 25. februara 2024. godine.

Bonus video: SANU obeležila 182 godine od osnivanja, uz akademike na svečanom skupu i vlast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar