U Raljama života, Štefica Cvek, BDP, Beogradsko dramsko pozorište
Foto: Dragana Udovičić/BDP/Promo

Predstavom "Vitezovi lake male", autorskog projekta Andraša Urbana u izvođenju pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice, u nedelju uveče završen je takmičarski deo trećeg Festivala "Teatar na raskršću" u Nišu. Večeras će biti dodeljene nagrade najboljima, a njima u čast će publika imati priliku da pogleda predstavu po romanu Dubravke Ugrešić "U raljama života", u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Nakon sedam večeri i isto toliko predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije, dolazi kraj trećeg Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pišu „Južne vesti“.

Šest predstava je bilo u takmičarskom delu, publika je mogla da pogleda predstave „Hrvatski put ka sreći“, „Gospođica Julija“, „Rechnitz – anđeo uništenja“, „Orač i smrt“, „My name is Goran Stefanovski“ i „Vitezovi lake male“.

Foto: Zoran Škrbić/Promo

Nije bio lak zadatak za stručni žiri, koji čine prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), prof. mr Žanina Mirčevska, dramaturškinja, dramatičarka i profesorica na ULAPRFT (Slovenija), Tatjana Radišić, kostimografkinja (Srbija), Dušan Kovačević, glumac i umetnički direktor JU Gradskog pozorišta u Podgorici (Crna Gora) i Vasil Vasilev, reditelj i upravnik pozorišta „Ivan Radoev“ u Plevenu (Bugarska).

Večeras će biti svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Na kraju, u čast nagrađenih, publika će moći da pogleda predstavu po romanu Dubravke Ugrešić „U raljama života“, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Bonus video: Premijera predstave „Zaljubljeni Šekspir“