Premijera predstave "Mizantrop" prema čuvenoj drami Molijera, u režiji Juga Ðorđevića, biće izvedena u petak, 9. septembra na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta - BDP Globos Arena.

U predstavi igraju Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Ðorđević i Miloš Lazarov.

Čuveni komad govori o Alsestu, koji traži pravdu u svetu gde vlada licemerstvo, laskanje, lažni komplimenti, dok on želi da svima kaže u lice sve iskreno šta misli, makar to bili bolno za sagovornika, a neobično i specifično u rediteljskom ključu je to što glavnog junaka tumači žena – glumica Ljubinka Klarić.

Ljubinka Klarić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Svima je sigurno intrigantno što Alsesta igra žena, ali po meni za takvog junaka nije ni važan pol. Mi smo ga postavili kao muškog lika. Zašto je Alsest u tumačenju žene, važno je za drugi deo predstave. Tada će se zapravo igrati predstava o samom Mizantropu i doći će do dekonstrukcje pozorišnog procesa – objasnila je Klarićeva.

Iako u svojoj drami „Mizantrop“ Molijer opisuje licemerje francuskog buržoaskog društva 17. veka, ovaj tekst ostaje aktuelan i vekovima kasnije, budući da se, kako je istakla, bavi univerzalnim motivima i temama koje i dalje prepoznajemo u različitim društvenim porecima, odnosno ljudima kao takvima.

Ekipa predstave „Mizantrop“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Odlučili smo da zaoštrimo tumačenje ovog klasika i pristupimo mu iz jedne još aktuelnije perspektive – ženske. U svetu dvostrukih aršina, ekstremnih nejednakosti i neravnopravnosti, žene konačno postaju sve glasnije u borbi protiv problema sa kojima se oduvek suočavaju samo zato što su žene. Neko je u šali jednom pomenuo kako je dobro što žene traže samo ravnopravnost, budući da bi, imajući u vidu šta su sve trpele i trpe, mogle s punim pravom da traže i osvetu. Upravo zato nije iznenađujuće da ćemo se mizantropijom ovog puta baviti kroz doživljaje sveta jedne žene – smatra dramaturškinja Tijana Grumić.

Reditelj Jug Ðorđević je istakao da sagledavajući današnji trenutak smatra da „žene imaju više prava da mrze svet, da budu mizantropi, čovekomrzci, zbog društvenih prilika i tolikih nepravdi koje trpe širom sveta, od Amerike, zabrane abortusa, do Avganistana, Severne Koreje…“

Isidora Simijonović igra fatalnu Selimenu u koju je zaljubljen Alsest.

– Jug je veoma talentovan i savremen reditelj, koji je dramu „Mizantrop“ postavio na više nivoa. Sve je veoma inspirativno i uzbudljivo šta smo stvorili. Ima zaista neočekivanih preokreta, improvizacija, želim da i publika ne zna šta će se desiti sledeće – kazala je Simijonović.

Isidora Simijonović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Bonus video: Balkanskom ulicom Ljubinka Klarić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar