Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Promo

Nova knjiga Igora Marojevića "Granična stanja" upravo je objavljena u izdanju "Derete", saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

Novo delo Igora Marojevića, peto u izdanju „Derete“, knjiga je priča aktuelnog dobitnika Andrićeve nagrade. „Granična stanja“, zbirka pripovedaka i kraćih novela bave se temom koja je nakon tragičnih majskih događaja u Srbiji, sveprisutna i kod nas. To su, kako preciziraju iz „Derete“, stanja između neuroze i psihoze za koje ni svetski psihijatri još nemaju definitivan odgovor.

U motivsko-tematskom smislu knjiga „Granična stanja“ najkompaktnije je i najpolivalentnije delo u bogatom Marojevićevom opusu, sud je pesnika i urednika u „Dereti“ Zorana Bognara:

– O tome svedoče osnovni postulati knjige i dvojako značenje naslova koji nam donose dramatične hiperrealne slike i o medicinskim graničnim stanjima i o geografskim granicama… Marojevićevi glavni junaci (pisci, slikari, prevodioci, novinari, novinarke, ali i svet koji se bavi uobičajenijim zanimanjima) vegetiraju u haotičnom kaleidoskopu ljubavi, porodičnog sklada i nesklada i, nadasve, opiranju negativnim trendovima svakodnevice. Ove lucidne storije nam donose nedvojbeno i uverljivo saznanje koliko je savremenom čoveku teško da očuva ličnu stabilnost i da uspostavi i održi ljubav i prijateljstvo u stvarnosti prožetoj haosom, kakofonijom i tragedijama – smatra Bognar.

Foto: Promo

A Milorad Durutović beleži da delo „Granična stanja“ okuplja pet novela, i da su cinizam, ironija, farsa i lakrdija prisutni „koliko je potrebno da se proizvede dovoljna količina komike kao svojevrsne anestezije od uviđanja da je u ovoj knjizi sve prokleto stvarno“:

Igor Marojević
Igor Marojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Sam naslov knjige nadilazi hronotop granice, usložnjava metaforičnost kada se shvati da Marojević čitaoca suočava s junacima iz tzv. Klastera B, dakle s ljudima bez empatije, sa izopačenim shvatanjem morala, odnosno s „mračnom tetradom: narcisima, makijavelistima, sadistima i psihopatama“ – zaključuje Durutović.

Bonus video: Gospodar prstenova, najvoljenija knjiga 20. veka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar