Foto: claire doherty / Alamy / Alamy / Profimedia

U Londonu će danas biti održana svečana dodela britanske muzičke nagrade Brit (Brit Awards), a favoriti ove godine su škotski pevač Luis Kapaldi i londonski reper Dejv.

Kapaldi i Dejv su nominovani u tri kategorije – za najboljeg novog umetnika godine, najbolji album i najbolju pesmu.

Dejv je već osvojio u septembru nagradu Merkjuri (Mercury Prize) sa albumom „Psychodrama“ u kojem peva o identitetu crnaca i rasizmu.

Pročitajte još:

U kategorijama najboljeg umetnika i najboljeg albuma nominovani su i Hari Stajls (Harry Styles), Majkl Kivanuka (Michael Kiwanuka) i Stromzi (Stromzy), navodi se na sajtu organizatora.

U kategoriji najbolje umetnice nominovane su Čarli XCX (Charli), FKA Tvigs (Twigs), Freja Rajdings (Freya Ridings), Mabel i Mahalija.

Tejlor Svift (Taylor Swift) će ove godine dobiti nagradu Global Icon Award u znak „priznanja za ogroman uticaj na muziku širom sveta i neverovatni repertoar i dostignuća do danas“, saopštili su organizatori.

Ona će biti prva žena umetnik kojoj se dodeljuje to veliko priznanje, koje su prethodnih godina osvojili Elton Džon (John) (2014), Dejvid Bouvi (David Bowie) (2016) i Robi Vilijams (Robbie Villiams) (2017).

Zbog epidemije koronavirusa na ceremoniji će biti 4.000 ljudi. Prisutni na svečanosti moraće da pri ulasku pokažu negativan test na koronavirus, a nakon događaja će biti testirani. Na događaju neće važiti mere držanja distance i nošenja maski.

Organizatori su naveli da će 2.500 mesta biti rezervisano za zaposlene u osnovnim delatnostima u Londonu u znak zahvalnosti zbog njihove „nesebične posvećenosti“.

Brit nagrade se tradicionalno dodeljuju u februaru, ali je ceremonija odložena zbog pandemije koronavirusa, kao i brojni slični događaji. Od 2011. godine, ceremonija se održava u londonskoj 02 Areni.

Voditelj svečanosti će biti glumac Džek Vajthol (Jack Whitehall).

Nagradu Brit dodeljuje Britanska fonografska industrija, koja predstavlja udruženje britanske muzičke industrije.

Tu nagradu su prvi osvojili legendarni Bitlsi (The Beatles), a medju dobitnicima se nalaze i Prins (Prince), Eni Lenoks (Annie Lennox), Robi Vilijams, Adel (Adele), Sting, Piter Gebrijel (Peter Gabriel), Dejvid Bouvi i Majkl Džekson (Michael Jackson).

Muzičke nagrade Brit dodeljuju se od 1977. godine i ekvivalent su američkom Gremiju (Grammy).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar