Foto:promo legat

Umetnička galerija u Legatu jednog od najpoznatijih srpskih vajara Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu dobila je specijalnu nagradu međunarodne fondacije ’’Forum slovenskih kultura’’ za najbolju timsku efikasnost zaposlenih, koju pokazuju u komunikaciji sa publikom. U konkurenciji je bilo 29 muzeja iz 13 slovenskih zemalja, a nagrada kragujevačkoj galeriji uručena je u zamku Brežice u Sloveniji.

Međunarodna fondacija „Forum slovenskih kultura“ Specijalnu nagradu za timsku efikasnost dodelila je timu Galerije Nikole Koke Jankovića, koja je deo Narodnog muzeja Šumadije Kragujevac.

Foto:promo grad Kragujevac

Reč je o prestižnom priznanju koje se dodeljuje u oblasti muzejske delatnosti iz svih slovenskih zemalja u cilju obnavljanja i jačanja kulturnih veza unutar slovenskog sveta kroz negovanje tradicije i baštine.

Legat vajara Nikole Koke Jankovića, u Kragujevcu je otvoren 2019. godine, a predstavnici međunarodnog žirija galeriju su posetili u oktobru ove godine.

U zvaničnom obrazloženju žirija koji je imao 15 članova, navedeno je da stručni tim kragujevačke galerije, u cilju promocije kulturnog nasleđa i savremene muzejske prakse, koristi najrazlčitije forme, pristupe i radne metode u zavisnosti od kontekstualne prirode uslova i resursa.

Foto:promo legat

’’Žiri je prepoznao i odlučio da nagradi napore ove Galerije u razvoju svog opsega delovanja podstičući timski rad, komunikaciju i konstantnu koordinaciju među zaposlenima, kao i činjenicu da je u relativno kratkom vremenskom periodu dostigla postavljene ciljeve na savremen i impresivan način. Galerija je dostigla međunarodni nivo poslovanja, koji može da se uporedi sa najboljim muzejima i galerijama istočne, centralne i jugoistočne Evrope’’, stoji u obrazloženju međunarodnog žirija.

Foto:promo legat

’’Ovo priznanje je veliki iskorak u umetničkom životu grada’’, ocenio je gradski većnik za kulturu Miljan Bjeletić, dodajući da je nagrada utoliko veća, jer su u konkurenciji bile značajne institucije kulture iz Srbije, ali i iz drugih slovenskih zemalja.

’’Umetnička dela, jednog od najboljih srpskih vajara druge polovine 20. veka, duhovnog gradinara Nikole Koke Jankovića, ovom nagradom dobijaju još više na vrednosti. Priznanje je značajno i zbog toga što prikazuje novu metodologiju pristupa u radu zaposlenih sa publikom, a sve u okviru jednog ambijenta i samog kolektiva, što su noviteti kada govorimo o timskoj efikasnosti’’, rekao je većnik Bjeletić na prijemu organizovanom za nagrađeni tim Galerije.

BONUS VIDEO: Red ispred galerije, izložba Miće Popovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar