Foto: Promo

Retrospektiva filmova slavne Monike Viti, koje je snimila s Mikelanđelom Antonionijem, kao i master klas izraelskog autora Avija Mograbija, zakazan za sutra, nakon projekcije ostvarenja "Prve 54 godine: Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" deo su programa 18. Slobodne zone koji je odvija u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nakon završetka festivala Slobodna zona, 8. novembra, Jugoslovenska kinoteka prisetiće se jedne od najupečatljivijih dama s velikog platna – Grejs Keli. S obzirom da se polovinom septembra navršilo četiri decenije od smrti glumice i princeze od Monaka Grejs Keli, koja bi 12. novembra proslavila 93. rođendan, u ovoj ustanovi kulture biće prikazani neki od najvoljenijih naslova iz opusa ove dive velikog platna.

U Kinoteci će 9. novembra biti prikazani filmovi „Mogambo“ (1953) Džona Forda i „Prozor u dvorište“ (1954) Alfreda Hičkoka, dok je dan kasnije na programu „Tačno u podne“ (1952) Freda Zinemana, u kojima su Kelijevoj partneri bili Klerk Gejbl, Džejms Stjuart i Gari Kuper.

A i 21. novembra pred gledaocima su još dva filma: Hičkokovi „Nazovi M radi ubistva“ i „Držte lopova“.

U Kinoteci će od 12. do 15. novembra biti održan Japansko – srpski festival filma, a među igranim i dokumentarnim ostvarenjima nove produkcije s programa, kako su saopštili iz ove institucije kulture, jesu i srpski „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića (premijerno prikazan u Berlinu) i japanski „Po načinu domaćina kuće“ Toićira Rutoa.

Od 17. do 20. novembra na programu je 6. Festival muzičkog filma – Paralelne vizije u okviru kojeg će posetioci moći da vide niz dugometražnih dokumentaraca. Biće tu „Aleluja! Leonard Koen, jedno putovanje, jedna pesma“ Daniela Gelera i Dejne Golfajn, „Na dvoru Kralja Krimsona“ Tobija Emisa, „Creation Records – Knjiga postanja“ (Nika Morana, „Bitlsi i Indija“ Adžoja Bousa i Pitera Komptona…

Foto: Promo

Još jedan domaći film digitalno je restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka. U pitanju je ostvarenje iz 1985. godine Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“.  (1985) Gorana Markovića. Nova kopija drame s pokojnim Borisom Komnenićem u glavnoj ulozi biće prikazana 22. novembra na dve besplatne projekcije: prva od 18, a druga od 20.30 sati. U filmu priča se plete oko Saše (Komnenić), četrdesetogodišnjeg nezaposlenog i nesnađenog arhitekte, koji suprugu vara s mladom devojkom Vanjom, a tu su i druge žene.  Zaokupljen je, pride, izradom pokretnih skulptura koje niko ne shvata ozbiljno…

„U, koji si ti matorac, gledaš TV Dnevnik“, jedna je od rečenica iz filma…

Pored Komnenića u ovom ostvarenju igraju i Neda Arnerić, Radko Polič (preminuo polovinom septembra) i Gordana Gadžić, koja je za ovu rolu dobila Zlatnu arenu u Puli za najbolju epizodnu ulogu. U ovom filmu pojavljuju se i članovi sastava Ekatarina Velika.

Krajem meseca, tačnije od 26. novembra u Kinoteci će se odvijati i deo programa Festivala autorskog filma, najavljeno je iz ove institucije.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar