Film Poslevode Heroji radnicke klase Berlinale
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN/Promo

Među 256 filmova koji će do 20. februara biti prikazani na 72. Berlinalu su i dva srpska ostvarenja - "Heroji radničke klase" i "Poslevode".

U društvu legendi svetske kinematografije, kakvi su Dario Arđento, Paolo Tavijani ili Fransoa Ozon, i glumačke zvezde, poput Izabel Iper, Eme Tompson, Sigurni Viver ili Žilijet Binoš koji će narednih dana „pohoditi“ Berlinale su i naši sineasti Miloš Pušić i Dane Komljen. Među 256 ostvarenja koja su uvršćena u selekciju 72. Berlinskog filmskog festivala su Pušićevi „Heroji radničke klase“ i Komljenovo „Poslevode“.

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, Berlinale počinje sutra premijerom novog ostvarenja Fransoe Ozona „Peter von Kant“, koje je u trci za „Zlatnog medveda“ i „Srebrnog medveda“, dok je na čelu žirija koji odlučuje o priznanjima sineasta Em Najt Šalajman.

Ovo je četvrta godina uzastopno kako su srpski filmovi zastupljeni na jednom od najuglednijih festivala, što je podvig, ocenio je nedavno za Nova.rs Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije koji je novčano pomogao oba ostvarenja.

– To što već četiri godine zaredom imamo filmove u selekciji Berlinala je zaista veliki uspeh naše kinematografije. Nijedna zemlja u okruženju, osim Rumunije, ne može se pohvaliti takvim kontunuitetom kada je prisustvo na Berlinskom filmskom festivalu u pitanju. I ovo je samo još jedan od dokaza da se u Srbiji prave kvalitetni filmovi – kazao je Matić, naglasivši da će oba ostvarenja „Heroji radničke klase“ i „Poslevode“ tokom Berlinala, koje traje do 20. februara, biti prikazana po pet puta, uz pres konferencije Miloša Pušića i Daneta Komljena.

Boris Isakovic, Scena iz filma Heroji radnicke klase
Boris Isaković, Scena iz filma Heroji radničke klase Foto:Promo

U filmu Miloša Pušića „Heroji radničke klase“, koje je selektovano za program „Panorama“, glavnu ulogu tumači Jasna Đuričić, koja je nedavno proglašena najboljom evropskom glumicom za rolu u ostvarenju Jasmile Žbanić „Quo Vadis, Aida?“. U trećem Pušićevom dugometražnom filmu, pored Đuričićeve, igraju i Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović…

– Odlazak na Berlinale je pobeda kolektivnog strpljenja. Nisam imao nikakva očekivanja osim želje da ispričam tu priču, i stvarno sam na najpozitivniji način iznenađen. Ne može bolje od toga – izjavio je nedavno za Nova.rs reditelj o filmu koji donosi priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

Film Poslevode
Film Poslevode Foto:Promo

U okviru selekcije „Forum“ Berlinala biće prikazana i manjinska srpska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena. Ovo ostvarenje prati Jonaša, koji studira insekte i ribe, i Signe, koja studira listove i trave, a kada se sretnu, vozom napuštaju grad i postavljaju svoj šator na obalama jezera. I dok tu čitaju, jedu voće, lutaju kroz šumu i plivaju u hladnoj vodi, pojavi se stranac i nastaje trio – ovo je sinopis drugog dugometražnog filma Komljena.

Pored ovih srpskih aduta na 72. Berlinskom filmskom festivalu, u okviru programa „Berlinale Talents“, koje se održava od 17. do 22. februara, među 200 učesnika iz 70 država su i reditelji iz Srbije Marija Stojnić i Stefan Malešević.

Bonus video:

Dolazak žirija u Veneciju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar