Foto: Shane O’Connor/Promo

Berlinale danas otvara film u kojem glumi Kilijan Marfi, u takmičenju koje obiluje velikom raznolikošću, a žiri predvodi oskarovka, glumica Lupita Niongo.

Crveni tepih ponovo je razvučen kako bi dočekao zvezde i filmske stvaraoce iz celog sveta, dok će stotine filmova biti prikazano tokom 10 dana na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Pored Kana i Venecije, to je jedan od vodećih svetskih filmskih festivala.

74. Berlinale počinje večeras svetskom premijerom filma „Small Things Like These “ irsko-belgijske produkcije u režiji Tima Mijelantsa i sa glumcima Kilijanom Marfijem, Ajlin Voš, Mišel Ferli i Emili Votson.

Drama, koja je deo zvaničnog takmičarskog programa, bavi se institucijom „Magdalen Laundry“ u Irskoj, koju su vodili katolički crkveni azili gde su „mlade grešne žene“ brutalno bile prisiljene da rade u uslovima sličnim ropstvu. Ove jezive institucije su postojale od 1820-ih do 1996.

Ove godine se dvadeset filmova takmiči za Zlatne i Srebrne medvede, najprestižnije nagrade festivala. Međunarodni žiri, zadužen za izbor pobedničkih dela, predvodi meksičko-kenijska dobitnica Oskara, glumica Lupita Niongo. Pratiće je šest kolega u žiriju: glumac i reditelj Brejdi Korbet (SAD), rediteljka En Hui (Hong Kong, Kina), reditelj Kristijan Petzold (Nemačka), reditelj Albert Sera (Španija), glumica i rediteljka Jasmin Trinka (Italija) i spisateljica Oksana Zabužko (Ukrajina).

S obzirom da je većina dela koprodukcija, 30 zemalja je zastupljeno u takmičenju. Naročito važno je to što je, nakon potpunog izostanka 2023. godine, afrički kontinent zastupljen sa tri filma. Malijski reditelj Abderahmane Sisako, čiji je film „Timbuktu“ iz 2014. bio nominovan za Oskara, predstavlja „Black Tea“. Njegovo novo delo prati mladu ženu iz Obale Slonovače koja se zaljubljuje u starijeg kineskog muškarca nakon što emigrira u Aziju.

Najnovije delo iranskog rediteljskog dvojca Marjam Mogadam i Behtaš Saneha, „My Favorite Cake „, takođe je u selekciji, ali iranske vlasti im sprečavaju prisustvovanje svetskoj premijeri njihovog filma. “Njima je zabranjeno putovanje, oduzeti su im pasoši, i suočavaju se sa sudskim procesom zbog njihovog rada kao umetnika i filmskih stvaralaca,“ saopštili su organizatori Berlinskog festivala, pozivajući istovremeno Iran da okonča restriktivne mere.

Foto: MICHAEL SOHN / AFP / Profimedia

Nemačka i Francuska takođe su dobro zastupljene u takmičenju. U programu se nalazi najnoviji film višestruko nagrađivanog nemačkog reditelja Andreasa Dresena, „From Hilde, with Love „, koji je zasnovan na istinitoj priči o antinacističkim pripadnicima pokreta otpora u grupi „Crveni orkestar“ (Rote Kapelle).

Francuski veterani filmske industrije Bruno Dumont i Olivije Asajas takođe se takmiče za nagrade, zajedno sa dobitnicom Zlatne kamere na festivalu u Kanu, Kler Burže.

Američki reditelj, producent i scenarista Martin Skorseze biće ovenčan Zlatnim medvedom za životno delo. Skorsezeu će nagrada biti uručena na svečanoj ceremoniji 20. februara, precizirali su organizatori. Još od sedamdesetih godina prošlog veka višestruki oskarovac jedan je od najuticajnijih filmskih stvaralaca. Samo rediteljski „katalog“ Skorsezea broji sedamdesetak ostvarenja, podsećaju čelnici Berlinala, dodajući da su njegova dela ispisala filmsku istoriju, kao i da je raznovrsnost Martinovog opusa unikatna.

Martin Skorseze Foto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Austrijska umetnica Marija Lasnig (1919 – 2014) i novi posthumni biografski film o njoj, biće takođe u fokusu Berlinala. Lasnig je živela i radila u Beču, a od početka karijere bila je fokusirana na auto-portrete. Njeni rani radovi bili su ekspresionistički i delom zasnovani na tradiciji figurativne umetnosti. Dugometražni biografski film Anje Salomonovic pod nazivom „Spavanje s tigrom“ biće premijerno prikazan u Berlinu 17. februara. Deset Marijinih kratkih filmova biće prikazano istovremeno u okviru Specijalne selekcije Berlinala, a program će uključivati njeno prvo animirano delo „Susret“ (1970), jednominutni komad zasnovan na njenim crtežima.

Berlin je takođe poznat kao najpolitizovaniji od tri glavna evropska filmska festivala. Izvršna direktorka Marijeta Risenbek i umetnički direktor Karlo Čatrian, koji napuštaju svoje funkcije nakon ovogodišnjeg događaja po isteku njihovog ugovora, predstavili su svoj poslednji program izražavajući saučešće „svim žrtvama humanitarnih kriza na Bliskom Istoku i drugde“.

Dodali su da su „zabrinuti zbog širenja antisemitizma, anti-muslimanskog stava i govora mržnje u Nemačkoj i širom sveta“ i naglasili su da festival ima za cilj da omogući „otvoren dijalog“ o ratu u Gazi.

Foto: Frederic Kern / imago stock&people / Profimedia

Amerikanka Triša Tatl će od aprila 2024. biti direktorka Berlinala, koji će smanjiti svoj obim iz finansijskih razloga, saopštilo je u decembru nemačko Ministarstvo kulture. Triša Tatl (53) je iskusni stručnjak za filmsku industriju. Radila je za britansku filmsku akademiju BAFTA i Londonski filmski festival (BFI). Trenutno je šef odseka za igrani film u Nacionalnoj školi za film i televiziju (NFTS) u blizini Londona.

„Triša Tutl ima dobru mrežu u američkoj filmskoj industriji što bi moglo da ponovo privuče malo više holivudskog glamura u Berlin“, preneli su nemački mediji.

Bonus video: Vudi Alen na premijeri svog filma u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar