Andrej Kljaković
Andrej Kljaković Foto: Promo

S obzirom na to da je stvorio praktično celu tehnološki novu civilizaciju i bio vizionar, moja ideja je bila da ga predstavim svetu kao rok pevača- rok zvezdu, kaže za Nova.rs poznati hrvatski kompozitor Andrej Kljaković.

– U Beograd sam došao zbog objavljivanja kompilacijskog albuma povodom smrti velikog kompozitora i slikara Vangelisa a biće, nadam se, još nekih divnih projekata, prvenstveno izvođenja mojih opera među kojima je i „Tesla Rock Opere”, otkrio nam je svestrani umetnik Andrej Kljaković iz Zagreba.

Andrej Kljaković
Andrej Kljaković Foto: Promo

Pijanista i kompozitor, vizuelni i likovni umetnik, odrastao je u uglednoj umetničkoj porodici. Sin je čuvene glumice i spisateljice Zdenke Heršak i Vanča Kljakovića, reditelja, scenariste, glumca. I deda Živko i prastric Jozo Kljaković bili su slikari, crtači… Iako je po talentima mogao naširoko da bira čime će se baviti, odabrao je muziku koja ga je odvela u Pariz i London.

– Verovatno je nešto u genima i umetničkom okruženju u kojem sam rastao. Mislim da je pre muzika odabrala mene nego ja nju. Postojala je davno pre nego što sam se rodio. Ona diktira i nadmašuje samog umetnika. Više od pola života sam proveo u inostranstvu. Osim Pariza i Londona, živeo sam još u Atini i na Kritu, te neko vreme i u Valensiji. Vratio sam se prvo u Opatiju, zatim u Mali Lošinj, pa u Zagreb. Razlog za povratak u Hrvatsku bilo je finansiranje razvoja upravo „Tesla Rock Opere” jer je u Londonu produkcija takvog multimedijalnog spektakla jako skupa.

Na pitanje zašto je imao potrebu da slavno naučniku posveti rok operu, Kljaković objašnjava:

– Za Teslu znam, naravno, još od detinjstva, o njemu smo učili u školi i često posećivali Tehnički muzej u Zagrebu gde smo gledali kako se izvode njegove čarolije sa strujom i munjama. Bilo je čak i zaštrašujuće. U ono vreme je bila i TV serija a zatim film o njemu. Ja sam oduvek bio inspirisan i fasciniran fenomenom genija, a ono što je za Teslu posebno, osim što je bio jedan od najvećih ljudi koji su hodali na ovoj planeti, jeste to da je bio naš čovek. On je bio umetnik – naučnik i radio je na istim principima ideja i pronalascima kao što bi neki kompozitor napisao simfoniju. S obzirom na to da je stvorio praktično celu tehnološki novu civilizaciju i bio vizionar, moja ideja je bila da ga predstavim svetu kao rok pevača- rok zvezdu, jer je Tesla u suštini bio svetleća zvezda naše civilizacije koja još svetli.

„Tesla Rock Opera“ bila je izvedena u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu povodom otvorenja izložbe Tesla Mind Of The Future.

– Bilo je to koncertno izvođenje ali ne potpuna produkcija jednog rock mjuzikla. Plan je da se ta opera izvede u Beogradu 2024. godine, pošto za tako veliki multimedijalni spektakl treba jako mnogo vremena. Moj drugi mjuzikl „Transfiguration“, nadahnut renesansnim slikarima, planiran je nakon „Tesla Rock Opere“, ali još ne znamo siguran redosled projekata.

Ali pre svega ovoga, ističe Andrej Kljaković, jeste objavljivanje kompilacijskog albuma povodom smrti velikog kompozitora i slikara Vangelisa.

– I to je bio glavni razlog mog dolaska u Beogradu. Na albumu „Vangelic“ učestvuju tri sjajna srpska umetnika – Nikolaj Bežek, Zoran Ćalić i Zoran Jevtić sa kojim sam još od 90-ih godina u Londonu snimio elektronski album „Digitron“. Inače sam sa većinom srpskih muzičara radio tamo – priča nam umetnik koji je pre nekoliko godina sa svojim londonskim world-fusion sastavom nastupio u Srbiji, i to na Nisville Jazz festivalu i u Surčinu.

U bliskoj budućnosti, ovaj plodan stvaralac priprema još zanimljivih umetničkih projekata.

– Osim „Vangelic“ albuma, radio sam na svom prvom audio vizualnom delu „Return To Forever“, gde sam osim muzike uradio i vizuelni sadržaj. Umesto likovnih izložbi, sledećeg leta planiram da radim projekcije tog mog muzičkog filma a paralelno stvaram svoj treći mjuzikl „Krisopia“ za koji sam završio libreto i sve tekstove pesama pa uskoro krećem sa komponovanjem. Od kad je počela pandemija, sve se teže živi od umetnosti, no verujem da će se situacija promeniti, da će doći dobra vremena, ko nekad – smatra Andrej Kljaković.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ Irene Popović Dragović u narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar