Kings of Convenience Foto: Universal Music Serbia

Nikada nisam bio u Srbiji, i jedva čekam da dođem, kaže za Nova.rs Eirik Glambek Bøe iz čuvenog norveškog sastava Kings of Convenience.

– Evo me u Bergenu, kraj mora – prijatelj me je pozvao da malo plivamo u okeanu. Ali, hladno je, dvadesetak je stepeni… Hladno je čak i za nas Norvežane, „jada“ nam se, dok razgovaramo preko Zuma, Eirik Glambek Bøe, član slavnog norveškog dvojca Kings of Convenience.

A Eirik Glambek Bøe i Erlend Øye dolaze u Beograd za koji dan kako bi 18. septembra, s početkom od 20 časova održali koncert u Mts dvorani (bivši Dom sindikata). U „smiraj leta“ norveški sastav Kings of Convenience obradovaće tako ovdašnju publiku.

Sastav Kings Of Convenience osnovali su 1999. godine u norveškom gradu Bergenu školski drugari Erlend Øye i Eirik Glambek Bøe. I od starta, od kad su objavili debi album, inspirisani draguljima iz pop istorije od Sajmona i Garfankla do sastava Belle and Sebastien, nametnuli su se kao jedinstven sastav, menjajući dotadašnje uvreženo shvatanje popularne muzike. Jer, indi folk-rok ovog akustičnog dua ponudio je publici tišinu i suzdržanost kao „novu buku“!

S albumima „Quiet Is The New Loud“ iz 2001. i „Riot On An Empty Street“ (2004) proslavili su se širom sveta, a izdanje „Declaration Of Dependence“ iz 2009. ustoličilo ih je kao „titane“ diskretnog gitarskog žanra. A prošlog leta, posle pauze od čak 12 godina, objavili su novi studijski album „Peace or Love“ koji će i predstaviti u Beogradu. Erlend Øye je neko koga je beogradska publika već imala priliku da vidi, ali Eirik nije pohodio do sada naše prostore, zbog čega u razgovoru za Nova.rs kaže:

Kings of Convenience Foto: Universal Music Serbia

– Nikada nisam bio u Srbiji, prvi put dolazim. Erlend je bio sa svojim bendom pre više od jedne decenije. I sećam se da mi je pričao kako mu je turneja po Balkanu bila više nego uzbudljiva. Zapravo, bila je puna drame i nepredviđenih incidenata. Krenuli su autobusom, prelazili most preko reke i desio se takav haos da su bukvalno rikizovali život… Ali, on je ljubitelj takvih nepredvidivih stvari, kada se desi nešto što niste ni mogli da sanjate. I znam da zbog svega jedva čeka da se vrati na Balkan. Ali, ovoga puta sa mnom!

Iako će sada prvi put doći na ovo tle, mnogo toga, kako ističe, zna o Balkanu, kao „borbenom poprištu“:

– Veoma dobro se sećam rata tokom devedesetih na Balkanu. Imao sam mnogo prijatelja i poznanika u Norveškoj, koji su izbegli s porodicama kao deca u ovu zemlju tokom rata. Svestan sam, nažalost. krvave istorije na Balkanu već dugo…

Vraćajući se lepšim stvarima, pominje povratnički album „Peace of Love“ koji su objavili posle 12 godina pauze, ali odsečan je da se kao duo nikada nisu ni rastajali, niti je raspad benda dolazio u obzir:

– Prosto, imali smo solo projekte kojima smo želeli da se posvetimo. Ali, opet redovno smo išli zajednički na turneje, i tokom svih tih godina gotovo redovno smo koncertirali širom sveta. Tek 2016. godine rešili smo da svu svoju nabujalu energiju utrošimo u studiju. Gotovo četiri godine posvetili smo snimanju albuma. A snimali smo ga širom sveta, u različitim studijima, jer gotovo nijednom nismo bili zadovoljni rezultatima. Na kraju je ispalo da smo ga snimili tek iz petog puta. Možda je nekom delovalo da je ovo album koji nas je ponovo spojio, ali to nije bio slučaj. Toliko je dugo prošlo od kad smo 2009. godine objavili album „Declaration of Dependence“ da je svima izgledalo kao da smo se rastali. Ali, prosto nastanak ovog albuma bio je dugotrajan i sporovozan proces – ukazuje Eirik Glambek Bøe.

Kings of Convenience Foto: Universal Music Serbia

Govoreći o sudu publike kad je u pitanju poslednji album, ističe da su veoma pozitivne:

– Bili smo baš srećni jer kad bismo na koncertima proteklih meseci svirali nove pesme reakcije su bile super! Obično se dešava da kad bend objavi novi album, i predstavlja ga na koncertima, publika uglavnom samo želi da čuje stare pesme, koje dobro zna, dok nove sluša iz kurtoazije. Samo čekaju stare hitove… Ali, u našem slučaju gotovo sve nove pesme jednako su dobro bile prihvaćene, kao i stare. Nikada nismo osetili da nam publika aplaudira iz kurtoazije. Zato smo baš zahvalni!

Prošle godine navršilo se dve decenije od izlaska debi albuma norveškog dua „Quiet Is the New Loud“, kojim su očarali kritiku i publiku. Kad se seti te zime 2001. godine i izlaska albuma i uporedi ga s današnjim trenutkom, primećuje kako se mnogo toga promenilo, no nešto je ostalo i isto:

– Pronašli smo tada naš jedinstven pristup muzici, kojim smo sve „ogolili“, fokusirajući se na akustične instrumente, jednostavnost pesama – i stihova i melodije, taj pristup da je „manje više“. I danas mi se čini da je taj pristup relevantniji nego ikad. Utiska sam da naš stil nije ni posle 20 godina izašao iz mode. Nikada nismo bili deo trenda, niti smo to hteli da budemo, već pravimo muziku na način da bude bezvremena. Još uvek možemo da radimo na način na koji smo radili i pre dvadesetak godina, a da pride „ne ispadnemo iz mode“ – kaže Eirik Glambek Bøe i na kraju konstatuje kako ga čudi što danas nema više bendova kakvi su Kings of Convenience:

Kings of Convenience Foto: Universal Music Serbia

– Svako bi pomislio da će, s obzirom da negujemo takvu jednostavnost, tako bazične „stvari“, mnogi krenuti tim putem. Ali, imam utisak da smo i dalje, posle toliko vremena, jedini. I nikako mi to nije jasno!

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar