Uz tradicionalni folklorni ansambl, konfete i film "Trougao tuge", pod sloganom "Umetnost pre svega" večeras je zvanično počeo 16. Kustendorf!

Drvengrad na Mećavniku na Kamenoj gori će narednih četiri dana, do nedelje 29. janura, biti centar filmske umetnosti, mesto okupljanja stvaraoca iz svih delova sveta koji su pristigli da budu deo čarolije ovogodišnje smotre.

Svečano otvaranje je obeležio film švedskog reditelja Rubena Ostlunda „Trougao tuge“ koji se mnogobrojnoj publici obratio video-porukom.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

Govoreći o svom filmu, Ostludn, inače dvostruki dobitnik Zlatne palme, ispričao je da ga je za samu temu inspirisala supruga koja radi kao modni fotograf i koja ga je upoznala sa industrijom lepote. Govorio je o modelu koji je kao veoma mlad ušao u modnu industriju, koji pre toga nije imao ništa, a koji je veoma brzo skočio na visoke lestvice. Međutim, kada je počeo da sedi, ćelavi, „da mu ističe rok“ tražili su mu da nađe devojku da budu „brendirani par“.

Slavko Štimac, Maja Gojković, Emir Kusturica Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Kada svojim prijateljima, svojih godina, kažem „brendirani par“ oni pitaju gde je tu ljubav. Milenijalcima pak, je taj pojam normalan. Sviđaju se jedno drugom, a dobro je za posao. To me je zainteresovalo za moj film. Kako je ekonomija postala nešto što preliva u najintimnije delove našeg života. Počinjemo da to prihvatamo na skroz novi način – rekao je Ostlund ističući da ne bi voleo da njegov film shvate kao „levičarski, niti desničarski“:

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Podsetimo se šta je Marks rekao da će ovaj ekonomski sistem u kom živimo, agresivni kapitalistički sistem otuđiti jedne od drugih. Da ćemo početi da posmatramo jedne druge kao proizvode. Ima marksističkih ideja koje jesu u mom filmu, ali ovo nije „glupi levičarski film“ jer mi je bitno da vidim i dobre strane kapitalizma i ono što je tržišna ekonomija učinila za nas. Zato nemojte olako da kategorišete ovaj film. Budite otvorenog uma i imajte svoje mišljenje – poručio je Ostlund.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U punoj sali „Prokleta avlija“ festival je zvanično otvorila ministarka kulture Maja Gojković ističući da je Kustendorf festival koji slavi lepotu, istinske stvaraoce:

– Svi se mi povremeno pitamo kako se vreme zaustavlja. „Kada uđeš u bioskop, prvo ugase svetlo, i kada milioni svetlosnih partikula izbombarduju platno, nastaju pokretne slike, a mi se selimo u drugi prostor, i vreme izvan bioskopske sale prestaje da postoji“, kaže pisac Emir Kusturica u svom poslednjem romanu „Vidiš da te ne vidim“. I upravo je ovo suština umetnosti zbog koje smo se svi mi večeras ovde okupili – rekla je Gojkovićeva.

Uz besedu Emira Kusturice naslovljenu „Novi mrtvac u novom svetskom poretku“ otpočeo je program ovogodišnje smotre. Prisutni su imali priliku da vide emotivan video u kojem španska primabalerina Marta Gonzales u kolicima, u poznim godinama i poodmaklom Alchajmeru sluša „Labudovo jezero“ i polako počinje da se seća kako je kao mlada igrala na najvećim scenama sveta. Njena duša pamti umetnost koju je stvarala. Prema rečima Emira Kusturice, nema boljeg primera koji istinski dokazuje slogan ovogodišnjeg festivala da je „Umetnost iznad svega“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U „Takmičarskom programu“ Kustendorfa, nalazi se 14 kratkih filmova, izabranih od ukupno 374 koliko je pristiglo na konkurs. Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, takmiče se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Koje je ostvarenje najbolje odlučiće međunarodni žiri koji čine: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U programu „Savremene tendencije“ biće prikazani filmovi: „Kjara“ italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“, nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija (dobitnik sedam svetskih priznanja), film „Plan 75“ japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu, film „Suša“, italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme. U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, kao i film „Parižanka“ Čarlija Čaplina, koji ove godine obeležava 100 godina od premijere. Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, Munije Akl iz Libana „Kosta Brava, Liban“ i Karla Franciska Manatada sa Filipina „Svejedno da li je vreme lepo“.

Bonus video: Počinje Kustendorf, specijalno priznanje festivala Dušanu Kovačeviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar