Foto: Preventer

Dokumentarni film "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića otvoriće 16. Beldoks festival 10. maja u Domu omladine, saopštili su organizatori Međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Za start 16. Beldoksa, koji će trajati do 17. maja, predviđena je srpska premijera dokumentarca „Još jedno proleće“, koji je svetsku premijeru imao na Festivalu Karlovi Vari prošlog leta, a regionalnu na Sarajevo film festivalu.

Foto: Preventer

U ovom medicinskom trileru Mladen Kovačević tematizuje epidemiju variole vere u Jugoslaviji 1972. godine. Tokom desetogodišnje globalne borbe sa variolom verom, jugoslovenska epizoda zapamćena je kao jedno od njenih najstrašnijih i najinspirativnijih poglavlja.

Film, sastavljen u celosti od arhivskih snimaka, rekonstruiše događaje s proleća 1972. od trenutka kada je virus s bazara u Iraku unet u Jugoslaviju. Zaraza se širila čitavih mesec dana pre nego što je otkrivena na Kosovu, dok se u beogradskim bolnicama broj zaraženih neprimećeno uvećavao.

Foto: Preventer

Dokumentarac se bazira na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je kao jedan od retkih imunih epidemiologa u regionu bio na poprištu borbe. A ta borba je ušla u anale svetske medicine.

Velike boginje su najsmrtonosnija bolest u ljudskoj istoriji i jedini smrtonosni virus koji je čovek iskorenio, što se smatra jednim od najvećih dostignuća naše civilizacije. Ostajući dosledno faktografskog građi i oslanjajući se na žanrovske konvencije trilera i horora, Kovačevićevo ostvarenje dočarava zloslutni karakter bolesti i preispituje odnos današnjih i nekadašnjih društveno-političkih prilika. 

Foto: Preventer

– Priča o virusu koji je Ibrahim Hoti iz Đakovice doneo s bazara u Iraku, i koji se neprimećen širio Kosovom mesec dana, pa dve nedelje u Beogradu i zastrašujuća priroda te bolesti – sama po sebi nameće i trilerovsku strukturu i ton. I prvi deo filma podseća na ono što danas zovemo policijski procedural – protagonisti su u to vreme morali da rekonstruišu šta se zaista dogodilo i odakle ta variola u zemlji a kada se svi uključuju u borbu sa epidemijom onda se sve pretvara u akcioni triler – pričao je o „Još jednom proleću“ za Nova.rs Kovačević, poznat po zapaženim dokumentarcima „Anplagd“, „Zid smrti, i tako to“, „4 godine u 10 minuta“ ili  „Srećna nova Yiwu“. 

Osim u Karlovim Varima i Sarajevu, „Još jedno proleće“ je prikazano i na festivalima u Lisabonu, Roterdamu, Firenci, Zagrebu…

Mladen Kovačević Foto: Preventer

Mladen Kovačević je osim režije, potpisao i scenario „Još jednog proleća“, montažu Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka bio je Jakov Munižaba, a producentski posao uradila je Iva Plemić Divjak

Bonus video: Zoran Radovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar