Foto: Non-Aligned Films/Promo

Ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu" Matije Gluščevića i Dušana Zorića osvojilo je nagradu kritike na 24. Međunarodnom festivalu nezavisnog filma Black Movie u Ženevi, što je i glavno festivalsko priznanje. 

– Nismo mogli da zamislimo bolji početak ove godine. Imali smo priliku da posetimo Ženevu i festival i proveli smo sjajno vreme tamo – sumirali su svoje utiske reditelji filma.

Glavnu nagradu festivala koje je poneo srpski naslov „Da li ste videli ovu ženu“ dodeluje žiri filmske kritike i grad Ženeva za izuzetna i odvažna filmska ostvarenja koja odlikuje iskrenost, autorska hrabrost i velika kinematografska vrednost.

Ženevski Black Movie festival nastao je početkom devedesetih godina najpre s ciljem da evropskoj publici predstavi filmove nastale u Africi, međutim potom je proširio svoju orjentaciju, pa je sada okrenut vibrantnoj kinematografiji iz celog sveta, koju zanemaruju veliki komercijalni festivali.

Podsetimo, debi dugometražni film rediteljskog i scenarističkog dvojca svetsku premijeru imao je letos na Venecijanskom festivalu. Baš na 79. Veneciji Olga Košarić, montažerka ovog ostvarenja dobila je specijalno priznanje u kategoriji umetnika do 40 godina.

Film o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože (tumači je Ksenija Marinković) osvojio je Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ na 28. Festivalu autorskog filma (FAF), a autorima je pripala i nagrada za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku.

Ksenija Marinković u sceni iz filma Foto: Non-Aligned Films/Promo

U petak, 3. februara s početkom od 20 časova u okviru tribinskog ciklusa „Gnevni filmovi“ Doma omladine reditelji Gluščević i Zorić, kao i producentkinja Čarna Vučinić i direktor fotografije filma Aleksa Radunović razgovaraće o svom ostvarenju s filmskim kritičarima Đorđem Bajićem i Zoranom Jankovićem, a dva dana kasnije, 5. februara u 20 sati biće održana specijalna projekcija filma „Da li ste videli ovu ženu“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon čega će uslediti razgovor s ekipom filma.

Bonus video: Otvaranje FAF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar