Foto: MPU

23. Međunarodna izložba Trijenala u Milanu, Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries“, otvara se 15. jula i na njoj učestvuje preko 40 zemalja. Republika Srbija se prvi put predstavlja projektom Ivana Mangova, Infinity of Structure, koji je odabran na javnom konkursu, sprovedenim od starne Muzeja primenjene umetnosti.

Autorski tim čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović. Realizator nastupa je Muzej primenje umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komesarka nastupa je Biljana Jotić. Kustoskinje su Biljana Jotić i Nataša Radojević.

Infinity of Structure je antropološka vizija savremene umetnosti koja ima za cilj da istraži odnos čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola. Korišćenjem srpskih srednjovekovnih ornamenata kao polazišta stvara se nova stvarnost unošenjem slojeva savremene umetnosti. Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju se danas i juče – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

Foto: MPU

23. Međunarodnu izložbu Trijenala u Milanu dizajnira arhitekta Francis Kéré, a kustoskinja je Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA). U organizaciji Milanskog trijenala, a pod pokroviteljstvom Bureau International des Expositions (BIE), međunarodna izložba je pažljivo strukturirana od strane Savetodavnog odbora koji čine Herve Chandès, generalni direktor Fondation Cartier pour l’art contemporain; Emanuele Coccia, filozof i profesor na École des Hautes Études en Sciences Sociales u Parizu; Joseph Grima, kustos, arhitekta i autor; Sarah Ichioka, urbanistkinja, kustoskinja i autorka; Mariana Siracusa, dizajnerka i istraživačica, kao i Weng Ling, kustos i osnivač Arts Innovation.

Pomeranjem našeg pogleda sa antropocentrične izvesnosti i razmenom između umetnosti i nauke, izložba Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries pomoći će posetiocima da se upuste u uzbuđenje traženja, iznenađenja i osećanja krhkosti pred prostranstvom misterija. Izložba istražuje nepoznato svuda oko nas, u potrazi za odnosom koji nije odnos prisvajanja, već deljenja i obuhvata niz izložbi koje otvaraju interdisciplinarne perspektive i tačke sagledavanja i promišljanja, kaže se u saopštenju.

Trijenale u Milanu je institucija u kojoj se umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologija, tradicija i inovativnost susreću i spajaju. Mesto na kome izložbe, susreti, konferencije i performansi podstiču javnu debatu i razmišljanje o ključnim problemima našeg društva. Milansko trijenale još od 1923. godine predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, prenoseći kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti. Osnovni cilj Trijenala je pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma u MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar