Zlatibor izlozba Tri price
Tri priče: Dražen Milić, Marija Stanojlović i Jelena Tijanić Savić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

"Tri priče" naziv je izložbe dvoje slikara i jedne skulptorke otvorene u galeriji Kulturnog centra Zlatibor, a priredila ju je Turistička organizacija. Posetioci su u prilici da pogledaju radova akademskih slikara Jelene Tijanić Savić iz Užica i Dražena Milića iz Trebinja, kao i skulpture Marije Stanojlović iz Pančeva.

„Tri priče“ su nezavisne, a opet su zajedno u funkcionalnoj simbiozi.

– Slike oboje slikara karakteriše umetnička izražajnost boja, živopisnih i jarkih. Jedno su Draženovi pejzaži na čijim slikama je predstavljena Hercegovina. Dražen je naizgled naslikao maglovitu Hercegovinu, a on je kroz svoje ekspresivne boje uspeo da prikaže dušu Hercegovine. Sa druge strane, Jelenine slike su nešto drugačijeg karaktera, boje su takođe jarke i živopisne, reč je o figuralnim motivima i tu vidimo romantičnu i bajkovitu atmosferu. Interesantan pristup, jer su izraženi psihološki karakteri koji dočaravaju atmosferu na slikama. Skulptura nije nešto čime se bavim, ali svakako su spektakularne, interesantne i umetnički vredne – kaže za Nova.rs Andrijana Andrijašević, akademska slikarka iz Kulturnog centra Zlatibor.

Zlatibor izlozba Tri price
Izložba „Tri priče“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Na slikama Jelene Tijanić Savić dominantna je žena, njena emocija prema životu, muškarcu i rađanju. Ljubav koja je i radost i tuga, na svakoj slici isijava bojama koje bude pozitivnu emociju i ljubav kao takav doživljaj stavljaju ispred svega.

Zlatibor izlozba Tri price
Radovi Jelene Tijanić Savić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Ono što me definitivno najviše inspiriše i vodi kroz život jeste emocija, u životu, slikarstvu, odnosu prema ljudima, to mi je jako važno i ispoljavam to na platnu. Dok sam slikala, težila sam upravo tome, da se oseti ta emocija, da iz žene izlazi to njeno sazrevanje sa kojim se sve doživljava, preživljava i oseća drugačije. Ljubav uvek, ona je osnov svega i ono što nas vodi kroz život, to je ta svetlost koja se na mojim slikama ispoljava kroz dominantnu žutu iz koje isijava snaga koja je za život neophodna ali i crvenu koja simboliše ljubav – rekla je za naš portal Jelena Tijanić Savić.

Zlatibor izlozba Tri price
Radovi Jelene Tijanić Savić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Rođena je u Užicu 1976. godine, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek zidno slikarstvo, diplomirala je 2001. godine. Na istom fakultetu magistrirala je u oblasti mozaika. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnica je većeg broja likovnih kolonija i rukovodilac brojnih međunarodnih kampova. Njeni radovi nalaze se u privatnim i poslovnim kolekcijama širom sveta.

Nešto mlađi Dražen Milić, rođen 1981. godine u Trebinju gde je i završio Akademiju likovnih umjetnosti, sa svojim pejzažima u takođe jarkim bojama, nadovezao se na Jeleninu emociju. Miliću je ovo peta izložba na Zlatiboru a učestvovao je na još više od 100 u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Zlatibor izlozba Tri price
Pejzaž Dražena Milića Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Ono što me najviše inspiriše je taj krš, to prelamanje svetlosti iz plavog neba u sivi kamen i onda refleksija tih boja, to je moj stil. Zato su moje slike ekspresivne, intenzivnih boja kojima izlazim iz jednog i ulazim u drugi period, sada već malo smirenije jer to je put sazrevanja. Uticaji života iz ekspresije me vodi ka mirnoći. Želja mi je da slikam Zlatibor, koji ima potpuno drugačiju energiju od Hercegovine koja je divlja. Zlatibor je pitom, gde god se okrenete imate mir, livade, druge boje, drugačije prelamanje svetlosti. Želeo bih da slikam jesen na Zlatiboru koji je u tom periodu obojen svim bojama sveta i verujem da će moj sledeći ciklus biti baš Zlatibor – kaže Dražen Milić.

Zlatibor izlozba Tri price
Keramika Marije Stanojlović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Među jarke slike uklopile su se keramičke skulpture “Figuracija u keramici” autorke Marije Stanojlović iz Pančeva. Pojam figuracije kao inspiracija u materijalu kao što je keramika donosi novu dimenziju u postavljanju novih granica i novog pristupa samoj kompoziciji i materijalu. Figuracija je široka tema koja obrađuje pojam ljudskog tela, portreta, pokreta, karikature.


– Uglavnom su predstavljeni neki ljudski odnosi, skulpture komunicijraju jedne sa drugim, kompozicija je tako pravljena. Oseti se tuga, seta, nostalgija, ovo je bio više eksperiment, igrala sam se sa materijalom, bojom, ubacivala sam i dvadesetčetvorokaratno zlato. Kamenina je tehnika, to je visokopečena glina, kada se stigne do pečenja, nikada nisam sigurna kakva će skulptura ispasti, to je specifično za keramiku. Rađene si na točki ili iz ploča, sve su šuplje unutra – priča Marija Stanojlović.

Marija Stanojlović rođena je u Pančevu 1972. godine a diplomirala je na Akademiji primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1996. godine. Izraz trodimenzionalnosti kroz skulpturno sagledavanje sveta je ono čime se predstavlja, a izlagala je na više samostalnih izložbi širom zemlje.

Izložba pejzaža i figuralnih motiva u galeriji Kulturnog centra Zlatibor biće otvorena do 11. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar