Film "Sestre" Foto: Palić film festival

Anastasija i Dajana su dve sestre koje žive u letonskom sirotištu. Kada saznaju da je američka porodica spremna da ih usvoji, Dajana jedva čeka da se preseli u Ameriku, dok je Anastasija manje uzbuđena zbog ideje o napuštanju doma. Kada se njihova otuđena biološka majka Ala vrati u njihove živote, Anastasija čini sve da izgradi odnos sa njom, ali Ala ima druge planove.

Ovo bi bio siže filma „Sestre“ Linde Olte, koji je sinoć premijerno prikazan u okviru selekcije Paralele i sudari Festivala evropskog filma Palić.

U ovom letonskom ostvarenju, teškoj, intimnoj drami zablistala je klinka, kojoj je ovo prva uloga na velikom platnu. U pitanju je Ema Skrimante, a ulogu je, kako otkriva za Nova.rs, dobila sasvim slučajno:

Moja mama je u medijima videla oglas da traže glumceza jedan novi film. Tražili su, između ostalog, devojčicu koja voli pse i zna da skija. I kad mi je rekla to, pomislila sam da to liči na mene. Jer, obožavam pse, a pomalo i znam da skijam. I htela sam da isprobam i uspelo je.

Ema Skrimante Foto: Damir Vujković

Od više od hiljadu devojčica na kastingu baš je Ema dobila ulogu, što je bilo, kako priznaje, ogromno iznenađenje za njenu porodicu, ali i nju samu, tada trinaestogodišnjakinju:

– Uvek sam volela da budem na sceni, jer sviram. Nikad mi to nije bilo strano. A kad sam bila baš imala imala sam jedno vreme želju da budem glumica, no brzo me je to prošlo. I kad se desilo ovo sa „Sestrama“, ispostavilo se da snovi zaista mogu da se ostvare!

Ali, kad je počela da snima film sve joj je bilo tako izazovno, od saradnje s profesionalnim glumcima, do toga da je non-stop bila ispred kamere:

– Stalno si u centru pažnje, cela ekipa te gleda. Nikad nisam imala pauzu. I bilo mi je to tako stresno, ali onda sam se navikla i shvatila da sam samo dete ispred kamere. I konačno se opustila.

Foto: Damir Vujković

Nije znala ni detalje pomalo turobnog scenarija, osim da je posredi priča i dve sestre u sirotištu.

– Učila me je mama kao malu da nema svako sreću da ima porodicu, ali opet sam se osećala tako tužno zbog sudbine moje junakinje Anastasije i njene sestre. Priča je toliko depresivna da mi je na početku bilo teško da zamislim da ću biti deo nje, da ću morati da odglumim te emocije. Imam tako divnu porodicu, voljena sam, i odjednom sam pomislila – šta bi bilo da ih izgubim sve, kao Anastasija.

Kao debitantkinji bilo joj je užasno teško da uskladi svoj svakodnevni život tinejdžerke, koja ide u školu sa snimanjem „Sestri“.

– Bila je pandemija, završavala sam regularnu školu i muzičku školu. A tokom snimanja, koje je svaki dan trajalo po 12 sati, cela porodica mi je bila zaražena koronom, i bila sam izolovana od njih. Možda mi je i to pomoglo za ovu zahtevnu ulogu. Na početku sam mislila da film može da se snimi za tri dana. Ispostavilo se da je trajalo tri meseca. Ali, opet kad vidiš da je sav taj rad spakovan u sat i nešto vremena, to me je zapanjilo – kaže Ema Skrimante i dodaje da kad god njena majka pogleda „Sestre“ ne može da zaustavi suze:

Foto: Damir Vujković

– To je i bila poenta ovog filma, da dotakne ljude!

Posle divnih reakcija na film, sada je naša sagovornica, kojoj je 16 godina, na prekretnici – da li da nastavi da se bavi glumom ili ipak muzikom. Dok ne odluči uživa na Paliću, na Festivalu evropskog filma.

– Ovde je fenomenalno. Ljudi su tako topli, divni, a hrana je neverovatna. Uživam u svemu!

Bonus video: Kan, otvaranje festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar