Foto: Promo/BEMUS/Matthias Baus

Na 55. Bemusu tokom vikenda, 14. i 15. oktobra održaće se koncerti za koje se traži karta više.

U subotu 14. oktobra u Kolarčevoj zadužbini od 20h biće izveden Verdijev „Rekvijem“, a učestvuju Simfonijski orkestar i hor RTS, Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent Bojan Suđić, sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag, bas Goran Jurić. Za ovaj koncert ostalo je još vrlo malo ulaznica na sajtu tickets.rs.

Narednog dana, u nedelju 15. oktobra u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od 20 sati, održaće se koncert Kvarteta Rubikon koji je rasprodat nedelju dana unapred. Nastupaju Robert Lakatoš, violina; Marko Josifoski, violina; Jožef Bisak, viola; Dragan Đorđević, violončelo i gost koncerta – Mihail Horia, klavir. Program čine sledeća dela: Feliks Mendelson – Gudački kvartet br. 2; Antonjin Dvoržak – Klavirski kvintet br. 2.

SO i Hor RTS Foto: Promo/BEMUS

Velika svetska zvezda  Boris Berezovski održaće koncert u ponedeljak, 16. oktobra, a specijalni gosti nastupa biće Blues Doctors. Na programu će se naći Ludvig van Betoven: Sonata za klavir br. 1 u ef-molu, op. 2, br. 1; Feliks Mendelson: Rondo capriccioso, op.14; Ludvig van Betoven: Sonata za klavir br. 2 u A-duru, op. 2, br. 2; Feliks Mendelson: Tri etide op.104b. Ostalo je još vrlo malo ulaznica za ovaj koncert.

O izvođačima:

Sopran Sonja Šarić, rođena u Somboru, glas je školovala na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Manhajmu (klasa prof. Snežane Stamenković), gde je završila osnovne i master studije. Učestvovala je na brojnim takmičenjima republičkog i internacionalnog nivoa, na kojima je osvojila veliki broj nagrada, između ostalih Gran pri „Marija Kalas” u Atini (2017) i Austrijsku nagradu za muziči teatar („Musiktheaterpreis”) u kategoriji za mlade umetnice (2019) za ulogu Leonore u Verdijevom Trubaduru. Najveći uspeh do sada je postigla 2021, osvajanjem prve nagrade i nagrade publike na četvrtom Međunarodnom pevačkom takmičenju „Eva Marton” u Budimpešti.

Sonja Šarić Foto: Promo/BEMUS

Tursko-nemački mecosopran Deniz Uzun dobitnica je nagrada Elizabet Konel 2022. i Eva Marton 2021. godine. Bila je članica Programa za mlade umetnike Bavarske državne opere. Najznačajnije u prethodnim sezonama su bile naslovne uloge kao što su Didona u „Didoni i Eneju“ u Teatru „Masimo“ u Palermu, Karmen u Državnom pozorištu u Salcburgu, Zaneto u seriji koncerata sa poluscenskim ,…. Deniz Uzun je bivša članica ansambla Ciriške opere (2016–2021) i Komične opere u Berlinu (2022/2023).

Goran Jurić (bas) je solista Državne opere Štutgarta. Od 2011. do 2017. bio je solista Bavarske državne opere. Dobitnik je prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pevao je glavne basovske uloge u pozorištima i operskim kućama kao što su Berlinska državna opera, Firentinska opera (Opera di Firenze), Teatar Real u Madridu, Kanadska operska kompanija u Torontu, La Feniče u Veneciji, Rimska opera (Teatro dell’Opera di Roma), Opera u Gracu, Teatar San Karlo u Napulju, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, kao i na Festivalu u Bregencu.

Goran Juric Foto: Matthias Baus

Južnokorejski tenor Mario Bag je, nakon pobede na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu 2018. godine, izabran za Lindeman program za razvoj mladih umetnika, koji je ustanovila njujorška Metropoliten opera. Na sceni Metropolitena debituje 2019. godine u ulozi Prvog stražara u Masneovoj operi „Manon”. Od tada nastupa u Kelnskoj operi, operskim kućama u Lisabonu, Korunji, Seulu, Trstu i drugim.

Mario Bag Foto: Dario Acosta

Od prvog nastupa na festivalu Grad teatar Budva 2003. godine, Rubikon se nametnuo kao jedan od najkvalitetnijih kamernih ansambala u Srbiji. Posle ovog debija, usledila je turneja po Srbiji i Crnoj Gori i nastupi u najprestižnijim koncertnim dvoranama u zemlji. Posle nekoliko godina pauze, 2020. godine, Rubikon se ponovo okuplja i danas ga, kao i na samom početku, čine naši najznačajniji muzičari koji uživaju istaknute pozicije i kao izvođači, i kao pedagozi. Članovi gudačkog kvarteta Rubikon su Robert Lakatoš, profesor violine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Marko Josifoski, profesor violine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Jožef Bisak, solo viola u orkestru Opere SNP-a, i Dragan Đorđević, profesor violončela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, jedan od osnivača Rubikona pre dve decenije.

Pijanista Mihail Horia se izvođenjem Hajdnovog Koncerta za klavira u De-duru već sa 10 godina predstavio publici. Od tada je više od hiljadu puta nastupio sa brojnim rumunskim orkestrima, uključujući Filharmoniju Žorž Enesku i Nacionalni radio orkestar. Mihail Horia je umetnički direktor Brašovske filharmonije, direktor Festivala TAMTAM, i veoma posvećen muzičar solističkom i kamernom muziciranju.

Pijanista Horia Mihail Foto: Virgil Oprin

Pijanista Boris Berezovski je izgradio svetsku reputaciju zahvaljujući snazi svog virtuoziteta i jedinstvenoj osećajnosti. Rođen u Moskvi, Berezovski je studirao na Konzervatorijumu „Čajkovski“ kod Eliso Virsaladze, a privatno se usavršavao i kod Aleksandra Saca. Nakon londonskog debija u Vigmor Holu 1988, The Times ga je okarakterisao kao umetnika izuzetnog potencijala, muzičara očaravajućeg virtuoziteta i neverovatne snage. Dve godine kasnije, 1990. osvojio je Zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi. Dobitnik je brojnih diskografskih nagrada u izboru Deutschen Schallplattenkritik, Le Monde de la Musique, Diapason, The BBC Music Magazine i Sunday Independent. Berezovski je takođe dobitnik nagrade časopisa BBC Music Magazine za 2006. kao najbolji instrumentalista.

Berezovski Foto: Maksimov

Blues Doctors je bluz rok bend iz Jekaterinburga, u Rusiji. Vođeni snagom muzike, Bluz doktori priređuju atraktivne, energične koncerte, pune emotivnog naboja, širom Rusije i u Evropi. Članovi benda su Vladimir Demjanov (vokal, gitara), Vladimir Apanicin (bas gitara) i Maks Pletnjov (bubnjevi). Muzičari su se odlučili za ime Bluz doktori zbog toga što, prema njihovom mišljenju, muzika, posebno bluz, može da pomogne ljudima da se osećaju bolje.

Blues Doctors Foto: Promo/BEMUS

Bonus video: Ko je srpski Bočeli? Nemanja Crnatović o solističkom koncertu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar