Boris Berezovski Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Nemamo bolji i prestižniji festival od Bemusa, poručio je danas Bojan Suđić, dirigent i umetnički direktor Beogradskih muzičkih svečanosti, koje će po 55. put biti održane od 8. do 22. oktobra

Na nekoliko lokacija u Beogradu odvijaće se festival Beogradske muzičke svečanosti, a Bojan Suđić je na današnjem susretu s medijima iz bogatog programa Bemusa izdvojio nastupe slavnog violiniste Najdžela Kenedija, koji će nakon pet godina ponovo doći u Beograd, ovoga puta s programom posvećenim Bahu i zatvoriti ovogodišnje svečanosti koncertima dve večeri zaredom na Kolarcu.

Bojan Suđić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim Kenedija, još jedno ime koje „daje ekskluzivnost 55. Bemusu“ jeste ruski pijanista Boris Berezovski koji će na koncertu 16. oktobra na Kolarcu prirediti resital kojim će obeležiti i stogodišnjicu rođenja ruskog kompozitora i pijaniste Sergeja Rahmanjinova, a pridružiće mu se članovi Bluz doktorsa.

– Bilo je pitanja zašto dolazi Boris Berezovski, jer je imao, po nekima problematične političke izjave u vezi sa situacijom u Rusiji. Nas to ne zanima, zanimaju nas kao umetnik. On nije političar, a njegovi umetnički kvaliteti su apsolutno besprekorni – odsečan je bio Suđić, koji je predstavio i novu članicu Odbora Bemusa, violončelistkinju Jelenu Mihailović.

Festival će biti otvoren 8. oktobra Gala koncertom posvećenom velikom jubileju, veku od rođenja slavne operske dive Marije Kalas (1923-1977). Najlepše operske arije i duete Belinija, Verdija, Pučinija, Tome, Čilea interpretiraće u Narodnom pozorištu u Beogradu grčki sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

Priznati violinista Roman Simović pod dirigentskom palicom Suđića nastupiće kao solista sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom 11. oktobra na Kolarcu na koncertu posvećenom muzici ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča (1906-1975).

Slede koncerti Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pa Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a,kao i Hora Opere Narodnog pozorišta, kojim će ponovo dirigovati Suđić, kao i Kvarteta Rubikon, ali i Zagrebačkih solista pod umetničkim vođstvom Sretena Krstića.

Bonus video: Muzika nade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar